Riksdagens mål om tillgänglig natur för alla innebär att alla människor ska ha möjlighet att vistas i och njuta av natur- och kulturlandskapet. Mycket arbete pågår i landet för att öka tillgängligheten i natur- och kulturlandskapet.
Välkommen att bli inspirerad
Du som arbetar med förvaltning, information, områdesskydd och friluftslivsfrågor i skyddade natur- och kulturmiljöer är välkommen att genomföra utbildningen. Jobbar du utanför skyddad natur är du självklart också välkommen att genomföra utbildningen. Den huvudsakliga målgruppen är personer, även chefer, på länsstyrelserna. Men vi hoppas att även kommuner eller andra berörda genomför utbildningen. Målet är att:
- inspirera och motivera dig,
- att öka din kunskap och medvetenhet kring personer med funktionsnedsättning,
- att uppmuntra till ett planerat, strukturerat och långsiktigt arbete
Syftet med utbildningen är att långsiktigt bidra till att skapa bra förutsättningar för arbetet i skyddade natur- och kulturområden och bidra till bland annat friluftsmålens uppfyllnad. Men även att bidra till människors rätt och möjlighet att delta i samhället på lika villkor.
Webbutbildningen
Du kan genomföra webbutbildningen när det passar din kalender och tider. Inga resor krävs, utan enbart tillgång till en dator, smartphone eller läsplatta. Handboken som utbildningen är baserad på finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Webbutbildningen är uppdelad i 6 kapitel, med flera avsnitt i varje kapitel, som handlar om:
- Begrepp, roller och ansvar
- Lagar och regler
- Universell utformning för tillgänglighet
- Arbetssätt; planering och målformulering
- Genomföra tillgänglighetsåtgärder
- Finansiering, upphandling och förvaltning

Bakgrund
Friluftsmålet tillgänglig natur för alla handlar om alla människors möjlighet att ta del av upplevelser i ett natur- eller kulturområde. Hinder i miljön begränsar möjligheten. Att överbrygga och riva hinder, det vill säga att förbättra tillgängligheten både fysiskt och vad gäller information ökar möjligheten för alla till ett besök.
Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet tog 2013 fram en handbok "Tillgängliga natur- och kulturområden - En handbok för planering och genomförande av tillgänglighetsåtgärder i skyddade utomhusmiljöer". Handboken underlättar arbetet för ökad tillgänglighet i skyddade områden. Myndigheterna genomförde även fysiska utbildningar, med målgruppen förvaltare av skyddade områden på länsstyrelserna, för att ytterligare driva på och skapa förutsättningar för arbetet.