Friluftsliv bygger i grunden på ett möte mellan människa och natur. I mötet uppstår en upplevelse som är individuell och skapar värde på olika sätt, för olika människor. Vad friluftsliv är och vad det omfattar varierar och väcker olika associationer för olika människor.
Naturvårdsverkets arbete utgår från definitionen i förordningen SFS 2010:2008:
Friluftsliv är vistelse utomhus i natur-
och kulturlandskap för välbefinnande och
naturupplevelse utan krav på tävling.
Grundläggande för friluftslivet är att det finns natur att vara i, det vill säga tillgång till natur. Att naturen är tillgänglig på olika sätt är också en förutsättning och där är allemansrätten en grundförutsättning.
Naturvårdsverket har utarbetat bärande principer för sitt arbete med friluftsliv. Dessa principer kan vara till stöd för när kommunen diskuterar inriktning och prioritering för sitt eget arbete med friluftsliv. Bärande principer för Naturvårdsverkets friluftslivsarbete:
- Vi arbetar för ett friluftsliv för alla. Så många som möjligt ska ha nära till naturen – oavsett vem man är och var i Sverige man bor.
- Allemansrätten är en viktig förutsättning för friluftslivet. Den stödjer möjligheterna och tydliggör skyldigheterna för människors vistelse i naturen.
- Värden av friluftsliv som vi prioriterar i vårt arbete är: naturnära, långsiktigt hållbart, allemansrättsbaserat, miljövänligt, avkoppling och hälsa.
Är friluftsliv samma sak för kommuninvånare som för besökare?
(ur Vägledning om kartering av naturområden för friluftsliv)
Områden viktiga för kommuninvånares och besökares friluftsliv kan skilja sig åt. Det lokala begreppet friluftsliv handlar, som vi bedömer i vår kommun, i många stycken om ett sätt att leva/en livsstil där man inte tänker i begreppet ”friluftsliv”. Man plockar bär, jagar, fiskar, strövar, åker skidor, kör skoter med mera i sin livsmiljö, inte i ett friluftsområde. Det handlar ofta om naturområden man traditionellt nyttjat, både ”hemmamarker” och områden längre bort från byn eller tätorten. Det rör sig då om stora delar av kommunens areal. Men lokalbefolkningen vistas också i stor utsträckning i samma friluftsområden som besökare, såsom mer tillrättalagda friluftsområden, vandrings-, skoter- och skidleder, områden med dass, vindskydd och/eller natur- och kulturvägledningsinformation. Besökare kan även nyttja områden som lokalbor sällan använder för friluftsliv, till exempel de som är ”paketerade” av besöksnäringen. Lokalbefolkningen kan också vara ”besökare” i olika delar av sin stora egna hemkommun.
Hur ser svenskarnas friluftsliv ut?
Som stöd i diskussioner om vad friluftsliv är kan du använda undersökningar, forskning och trendspaningar. Det finns flera olika undersökningar om svenskars friluftsliv. Det är dock svårt att följa utvecklingen över tid då metoderna har ändrats genom åren.
Hur ser kommunernas arbete med friluftslivsarbete ut?
Som omvärldsspaning om friluftsliv kan det vara av värde att ta del av undersökningen Sveriges friluftskommun. Arbetet med friluftsliv ser olika ut i olika kommuner. Varje år undersöker Naturvårdsverket kommunernas friluftslivsarbete och delar ut pris till bästa friluftskommun. Syftet med priset är att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. För att få utnämningen Sveriges friluftskommun ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv. Undersökningen ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv.
Friluftsliv med andra ord
Mot bakgrund av att friluftsliv betyder olika saker för olika människor kan begreppet ibland vara begränsande, svårt att använda eller svårt att förstå. När kommunen kommunicerar friluftsliv kan uttrycken målgruppsanpassas så att målgruppen förstår och känner sig berörd. Nedan är exempel på formuleringar som kan användas i stället för uttrycket friluftsliv i olika sammanhang:
- Utomhusvistelse för välbefinnande
- Naturupplevelser utan krav på prestation
- Vistelse utomhus i naturen
- Strövande i skog och mark
- Vistelse i landskap för välbefinnande och rekreation
- Natur- och kulturupplevelser i olika landskap
- Vistelse i naturmiljöer för barn i staden