Här är några vanliga frågor och svar som kopplar till det statliga bidraget för efterbehandling av förorenade områden sammanställda. Tillsammans med informationen i Kvalitetsmanualen ger detta ett stöd i möjligheten till att få statligt bidrag.
Vad är skillnaden mellan det vanliga anslaget och bostadsanslaget? Bidrag ges ju till MKM i båda.
En viktig skillnad mellan dessa båda bidrag är de fördelningsprinciper och de parametrar som ligger till grund för att bidrag kan beviljas. De ansökningar som inkommer som rör åtgärd av mark inför bostadsbyggande skulle annars ha mycket svårt att hävda sig i konkurrensen med "vanliga" åtgärdsprojekt.
Vad är det för skillnad mellan den gamla hanteringen och den nya hanteringen av bidrag till åtgärd av mark inför bostadsbyggande?
Enligt det nya regelverket är det endast möjligt att söka bidrag för återställandet av marken. Kostnaderna för att förädla marken så att marken blir lämplig för byggnation får bäras av exploatören. Detta leder till en betydande lättnad av det administrativa arbetet för de som handlägger detta bidrag.
Varför ges inte bidrag ner till KM som tidigare?
Då fokus numera ligger på att återställa förorenad mark aktualiseras inte den värdeökningsfråga som följer av de planerade byggrätterna, någonting som tidigare utgjort ett komplicerat och administrativt mycket betungande arbetsmoment.
Har länsstyrelserna fått vara med och lämna inspel vid framtagandet av det nya regelverket?
Vid framtagandet av det nya regelverket har det nya konceptet stämts av både internt på Naturvårdsverket och med Miljödepartementet. Det nya konceptet har även presenterats för ett antal länsstyrelserepresentanter med god erfarenhet av att administrera bidragsfinansierade bostadsbidragsprojekt vid en hearing i december 2020.
Hur gör man med ansökningar som redan håller på att utarbetas utifrån den gamla hanteringen av bidraget och ärenden som redan är påbörjade?
Som utgångspunkt ska regelverket från 2021-02-18 (Kvalitetsmanualen, utgåva 14.1) användas. Under en övergångsperiod kommer dock Naturvårdsverket i undantagsfall tillåta att projekt som utformats i enlighet med det tidigare regelverket också ska kunna slutföras enligt samma regelverk. Naturvårdsverket kommer göra en bedömning i varje enskilt fall och det är därför viktigt att länsstyrelsen tar kontakt med Naturvårdsverket för att diskutera vilka projekt som kan bli aktuella för detta undantag.
Senast måndagen den 15 mars ska länsstyrelsen ha hört av sig till Naturvårdsverket för att diskutera vilka projekt som de anser behöva slutföras enligt det tidigare regelverket. Om Naturvårdsverket beviljar projektet undantag måste ansökan sedan vara oss tillhanda senast den 30 april.