Vägledning
Målgrupp
Vägledningarna på de här sidorna riktar sig främst till:
- Kommuner
- Länsstyrelser
- Verksamhetsutövare och fastighetsägare som har ett efterbehandlingsansvar
- Exploatörer
- Konsulter inom efterbehandling
Att identifiera, undersöka och åtgärda områden som förorenats av befintliga eller tidigare verksamheter är ett viktigt led i arbetet att minska riskerna för att människor och miljö utsätts för farliga ämnen.
Arbetet med efterbehandling styrs främst av miljöbalken och riksdagens miljökvalitetsmål.
En rad myndigheter liksom verksamhetsutövare och exploatörer är involverade i arbetet med att sanera och återställa förorenade områden. När det inte finns någon ansvarig för ett förorenat områden kan statliga anslag finansiera en efterbehandling. Det är kommunen som söker bidrag hos sin länsstyrelse. Länsstyrelsen gör en regional prioritering och bedömer kommunens ansökan och kan sedan i sin tur ansöka om bidrag ur det statliga nationella anslaget hos Naturvårdsverket. Via länkarna till höger finns mer information om ansökan och hur en efterbehandlingsåtgärd ska genomföras.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket ansvarar för att samordna, prioritera och följa upp arbetet på nationell nivå. Vi administrerar bidragen för efterbehandling och utvärderar vilka effekter de får.
Lagstiftning
Miljöbalkens kapitel 10 handlar om förorenade områden. Regeringen har beslutat om tre förordningar på området. Följande författningar har regeringen utfärdade med stöd av miljöbalken: