Innehåll
Tillsynsmyndigheten ska hålla register över medelstora förbränningsanläggningar
Enligt förordningen (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar (FMF) är det respektive tillsynsmyndighet som är ansvarig för att hålla register över medelstora förbränningsanläggningar. De uppgifter som verksamhetsutövaren ska informera tillsynsmyndigheten om framgår av 18 § i FMF, och lämnas av verksamhetsutövaren i en e-tjänst som tillsynsmyndigheten anvisar. Enligt 23 § FMF ska uppgifter ur registret tillgängliggöras på en webbplats som tillhör tillsynsmyndigheten. Uppgifter om personnummer, födelsedatum och bostadsadresser får dock inte offentliggöras.
Tillsynsmyndigheten kan välja att anvisa till en egen e-tjänst på tillsynsmyndighetens webbplats, alternativt anvisa till den e-tjänst som Naturvårdsverket tillhandahåller. Oavsett så måste en sådan e-tjänst finnas i tid, så att verksamhetsutövaren kan lämna underrättelse om anläggningen och uppfylla sin registreringsplikt när sådan infaller (se Registreringsplikt för medelstora förbränningsanläggningar).
Registreringsplikt för medelstora förbränningsanläggningar
FMF genomför huvuddelen av direktiv 2015/2193/EU om begränsning av utsläpp till luft av vissa föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar. Förordningen innehåller en bestämmelse om registrering i 21 §, vilken ska tillämpas vid olika datum beroende på när anläggningar har tagits eller ska tas i drift.
För medelstora förbränningsanläggningar som tas i drift efter den 19 december 2018, s.k. "nya anläggningar", trädde bestämmelsen i kraft den 1 juni 2018.
För s.k. "2018-anläggningar" (medelstora förbränningsanläggningar som tagits i drift innan 20 december 2018) träder bestämmelsen dock i kraft enligt nedan:
För 2018-anläggningar med en anläggningseffekt högre än 5 megawatt |
1 januari 2024 |
För 2018-anläggningar med en anläggningseffekt som är högst 5 megawatt |
1 januari 2029 |
Naturvårdsverkets e-tjänst för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar
I december 2018 driftsatte Naturvårdsverket en nationell e-tjänst där verksamhetsutövare kan lämna underrättelse om nya medelstora förbränningsanläggningar som tas i bruk från och med 20 december 2018. E-tjänsten har tagits fram inom ramarna för Naturvårdsverkets uppdrag för samordning av miljöinformationsförsörjningen, och är en del av ett samlat tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar.
Den nationella digitala tjänsten omfattar, förutom e-tjänsten, bastjänster i vilka de inhämtade uppgifterna hanteras endast för teknisk lagring och teknisk bearbetning för tillsynsmyndigheternas räkning. Tjänsten lagrar uppgifter om anläggningar och adderar ett unikt anläggnings-id för varje ny anläggning, vilket är ett första steg mot en samlad nationell hantering av grunddata om anläggningar. De inhämtade uppgifterna ingår i de register som tillsynsmyndigheterna är skyldiga att hålla enligt förordningen (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar.
Avtal mellan tillsynsmyndigheten och Naturvårdsverket
Naturvårdsverket tillhandahåller en digital tjänst endast för teknisk lagring och teknisk bearbetning för tillsynsmyndigheternas räkning, vilket regleras genom användar- och personuppgiftsbiträdesavtal.
Om tillsynsmyndigheten avser att använda den samlade digitala lösningen och anvisa verksamhetsutövare till den nationella e-tjänsten, ska följande avtal signeras och returneras till Naturvårdsverket via e-post:
- Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar.
- Personuppgiftsbiträdesavtal (Naturvårdsverkets mall)
eller
Personuppgiftsbiträdesavtal (SKR:s mall).
Användaravtal som är ett samverkansavtal mellan berörd tillsynsmyndighet och Naturvårdsverket och syftar till att reglera användandet av tjänsten och parternas ansvar.
Bilaga 1, tjänstebeskrivning, beskriver de ingående delarna av den digitala tjänst som Naturvårdsverket tillhandahåller.
Bilaga 2, Service Level Agreement, reglerar servicenivåer för tjänsten samt innehåller kontaktuppgifter till kundtjänst.
Bilaga 3, personuppgiftsbiträdesavtal, reglerar förhållandet mellan personuppgiftsansvarig (berörd tillsynsmyndighet) och personuppgiftsbiträdet (Naturvårdsverket).
Naturvårdsverket och Sveriges kommuner och regioner, SKR har parallellt fört en dialog för att förtydliga vissa åtaganden och ansvar. Naturvårdsverket godtar avtalsmallar från antingen Naturvårdsverket eller SKR. För mer information om SKR:s mall kontakta Maja Högvik, SKR, maja.hogvik@skr.se.
Bilagor
Instruktioner för retur av avtal
- Fyll i resp. avtalsmall:
- Användaravtal.
- Personuppgiftsavtal (mall från Naturvårdsverket eller SKR).
- Skriv ut i ett exemplar.
- Signera med penna.
- Skicka till Naturvårdsverket:
- Skanna och mejla till registrator@naturvardsverket.se, eller
- Skicka via post till: D, Naturvårdsverket, 106 48 Stockholm.
Naturvårdsverket returnerar de slutgiltiga avtalen via e-post till den kontaktperson som anges på användaravtalet.
Notera att vi i dagsläget ej godkänner elektroniska signaturer, varför vi ber er skriva ut och signera med penna. Det går dock bra att skicka endast ett exemplar via e-post eller post, då vi sparar avtalen digitalt.
Uppdatera tillsynsmyndighetens hemsida
När tillsynsmyndigheten har upprättat avtal med Naturvårdsverket bör webbplatsen uppdateras med länk till den e-tjänst som Naturvårdsverket tillhandahåller (se nedan). Tillsynsmyndigheten behöver även möjliggöra publicering av uppgifter om registrerade anläggningar på en webbplats som tillsynsmyndigheten äger.
Länk till e-tjänst att publicera på tillsynsmyndighetens hemsida: