Möjlighet till anstånd med att ge in miljörapport
Enligt 6 § NFS 2016:8 ska miljörapporten lämnas in via SMP senast den 31 mars året efter verksamhetsåret. Om det finns särskilda skäl får tillsynsmyndigheten bevilja anstånd i högst en månad med sådana uppgifter som anges i 4 § och 5 a § och i högst tre månader med övriga uppgifter. Sådana skäl för att bevilja anstånd kan till exempel vara konkurs, brand eller i vissa fall sjukdom. Naturvårdsverket bedömer att sjukdomen covid-19 kan utgöra skäl för att bevilja anstånd i enlighet med 6 §.
Notera att en bedömning alltid måste göras i det enskilda fallet om det finns skäl för anstånd.
Det bör vara tillräckligt att ge ett muntligt besked på telefon. Men tillsynsmyndigheten bör dokumentera sitt ställningstagande, till exempel genom en tjänsteanteckning.
Möjligheten att underlåta att ta ut miljösanktionsavgift vid utebliven eller för sent inlämnad miljörapport
Bestämmelser om miljösanktionsavgift vid utebliven eller för sent inlämnad miljörapport finns i 12 kap. 5 § förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Enligt bestämmelsen ska en miljösanktionsavgift betalas för en överträdelse av 6 § NFS 2016:8 genom att vara försenad med att ge in en miljörapport.
Om de objektiva förutsättningarna är uppfyllda, kan tillsynsmyndigheten underlåta att ta ut avgift om det är oskäligt med hänsyn bland annat att den avgiftsskyldige på grund av sjukdom inte har kunnat göra vad som krävs.
Naturvårdsverket gör bedömningen att sjukdomen covid-19 kan utgöra sådan omständighet som kan utgöra skäl för att inte ta ut avgift. Naturvårdsverket bedömer att covid-19 dels kan vara en sådan allvarlig sjukdom som kan göra det omöjligt att uppfylla det som har ålegat den avgiftsskyldige, dels vara en omständighet som inte kunnat eller inte borde ha förutsetts eller som den avgiftsskyldige inte kunnat påverka (force majeure).
Notera att en bedömning alltid måste göras i det enskilda fallet om det finns skäl för att underlåta att ta ut miljösanktionsavgift. För ytterligare vägledning se: