Den 1 juli 2004 trädde förordning (2004:675) om omgivningsbuller i kraft. Förordningen genomför bullerdirektivet, Direktiv 2002/49/EG om bedömning och hantering av omgivningsbuller i svensk lagstiftning (ref). Syftet med direktivet är att samordna bullerarbetet i EU genom gemensamma bullermått, gemensamma kartläggnings- och bedömningsmetoder, information till allmänheten och fastställda handlingsplaner (åtgärdsprogram).
I förordningen om omgivningsbuller ställs krav på att Trafikverket och kommuner med mer än 100 000 invånare ska kartlägga buller och upprätta åtgärdsprogram vart femte år. Naturvårdsverket ansvarar för att sammanställa och redovisa kartläggningarna och åtgärdsprogrammen till EU-kommissionen.
Miljökvalitetsnormen för buller
Med förordningen infördes även en miljökvalitetsnorm för buller, en slags målsättningsnorm: det ska eftersträvas att omgivningsbuller inte medför skadliga effekter på människors hälsa. Normen följs när strävan är att undvika skadliga effekter på människors hälsa av omgivningsbuller. Det är kommuner och myndigheter som ansvarar för att miljökvalitetsnormer följs. Detta fråntar dock inte olika verksamhetsutövare att genom sin egenkontroll sträva efter att begränsa bullerstörningar.
Målet är att sträva efter att omgivningsbuller inte medför skadliga effekter på människors hälsa.
Tidplan 2020-2025
- 2020. Förberedelser inför bullerkartläggningen och åtgärdsprogram startar i kommunerna (organisation, behövs exempelvis särskilda medel).
- 30 juni 2020. Naturvårdsverket ska underrätta kommissionen om vad som ska ingå i kommande bullerkartläggning. Uppgifter som sänds till kommissionen är om större vägar med en trafiktäthet på mer än tre miljoner fordon per år, större järnvägslinjer med en trafiktäthet på mer än 30 000 tåg per år större flygplatser med en trafiktäthet på mer än 50 000 flygrörelse per år, samt kommuner med mer än 100 000 invånare.
- 2021. Planering med eventuell upphandling av bullerkartläggning. Arbetet med kartläggningen behöver påbörjas under 2021.
- 30 juni 2022. Trafikverket och kommuner med mer än 100 000 invånare ska vara klara med sina bullerkartläggningar som visar situationen avseende år 2021.
- 30 juli 2022. Trafikverket och kommuner med mer än 100 000 invånare ska till Naturvårdsverket rapportera in resultatet från sina bullerkartläggningar.
- 31 december 2022. Naturvårdsverket ska till kommissionen rapportera in resultatet från Trafikverket och kommunernas bullerkartläggningar.
- 18 juli 2024. Trafikverket och kommuner med mer än 100 000 invånare ska ha beslutat sina åtgärdsprogram för större vägar, större järnvägar och större flygplatser.
- 18 augusti 2024. Trafikverket och kommuner med mer än 100 000 invånare ska ha skickat in sina beslutade åtgärdsprogram till Naturvårdsverket.
- 18 januari 2025. Naturvårdsverket ska skicka in sammanfattningar från åtgärdsprogram för större vägar, större järnvägar, större flygplatser och kommuner med mer än 100 000 invånare till kommissionen.
Bullerkartläggningar
Buller ska kartläggas i alla större kommuner (> 100 000 inv.) och vid större vägar, järnvägar och flygplatser enligt förordningen om omgivningsbuller (och EU:s bullerdirektiv). Kartläggningen ska bland annat visa antalet exponerade personer och bostäder i olika bullerintervall, exponerad yta samt kartor över bullersituationen.
När det är lämpligt och uppgifter finns bör det dessutom anges hur många personer i dessa olika kategorier som bor i bostäder som har särskild isolering mot buller eller har boningsrum mot en tyst fasad.
Kartläggningen ska göras i EU-måtten Lden och Lnight med beräkningsmodellen Cnossos-EU. Utöver redovisningen i EU-måtten är det bra om bullernivåerna även redovisas i ekvivalenta nivåer och maxnivåer (svenska mått). På detta sätt kan kommande åtgärdsarbetet relateras till de svenska riktvärdena för ekvivalent och maximal ljudnivå. När kartläggningarna är klara sammanställer och skickar Naturvårdsverket in Sveriges uppgifter.
Åtgärdsprogram
Trafikverket och de kommuner som omfattas av kravet att kartlägga buller ska också ta fram åtgärdsprogram för att minska störningar av omgivningsbuller. Kommunernas åtgärdsprogram ska vara beslutade av kommunfullmäktige före 18 juli 2024. Då beslutsprocessen kan ta tid är det bra om arbetet med åtgärdsprogrammet blir färdigt i god tid före sommaren.
Syftet med åtgärdsprogram är att samordna och ta fram kostnadseffektiva och de i övrigt mest lämpade åtgärderna så att miljökvalitetsnormen följs. Åtgärdsprogrammen kan omfatta olika åtgärder och styrmedel som kommuner och myndigheter behöver genomföra. Naturvårdsverket skickar in Sveriges uppgifter.
Vad gäller i kommuner med färre än 100 000 invånare?
Även i mindre och medelstora kommuner (under 100 000 invånare) ska strävan vara att begränsa buller. Detta styrs bland annat av de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken och reglerna om egenkontroll, tillsyn och prövning. Regler om att begränsa buller finns också i annan lagstiftning.