Riktvärdena avser den totala ljudnivån från såväl den planerade anläggningen som närliggande befintliga vindkraftsanläggningar.
Högst 40 dBA utomhus vid bostäder
Studier i Sverige visade att andelen störda av buller ökade med stigande ljudnivå och att cirka tio procent upplevde sig som bullerstörda och cirka sex procent upplevde sig som mycket störda vid ljudnivån 35–40 dBA (1). Studierna utgår från A-vägda ljudtrycksnivåer (ljud från vindkraftverk utanför bostaden vid vindhastigheten, vid vindkraftverken åtta meter per sekund på tio meters höjd, vid medvind) beräknade för varje person. Naturvårdsverket anser bland annat mot bakgrund av dessa resultat att 40 dBA utomhus vid bostäder inte bör överskridas. Detta är också det värde som vanligen anges i tillståndsbeslut för vindkraftanläggningar.
Högst 35 dBA i områden där låga ljudnivåer eftersträvas
I områden där ljudmiljön är särskilt viktig, där bakgrundsljudet är lågt och där låga ljudnivåer eftersträvas, bör ljud från vindkraftverk enligt Naturvårdsverket inte överskrida 35 dBA. Det gäller exempelvis områden i fjäll och skärgårdar.
Ett exempel där riktvärdet 35 dBA angetts är vid en lokaliseringsprövning av vindkraftverk i ett kustområde (Fanbyn, Örnsköldsviks kommun). Miljödomstolen angav att den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder inte ska överskrida riktvärdet 35 dBA. Miljööverdomstolen fastställde domen (mål nr 3336-07).
I områden för friluftsliv, där en låg bullernivå utgör en viktig kvalitet och naturliga ljud dominerar, bör ljudet från vindkraftverk inte heller överskrida 35 dBA. Det handlar om sådana friluftsområden där inget påtagligt störande buller från till exempel fordonstrafik eller skjutbanor förekommer och det bör framgå av kommunens översiktsplan (enligt plan- och bygglagen) att kommunen anser att området ska ha en låg ljudnivå.
Hörbara toner – skarpare värden
Tydligt hörbara toner upplevs mer störande än annat ljud och är lättare att uppfatta, även i kombination med annat ljud. Det beror på att tonerna inte så lätt maskeras av det naturliga vindbruset. Att moderna vindkraftverk innehåller tydligt hörbara toner är mycket ovanligt.
För ett otränat öra kan det vara svårt att avgöra om ett ljud innehåller tydligt hörbara toner eller inte. Det finns därför en objektiv metod för detta enligt IEC 61400–14 eller i ISO 1996–2:2007 bilaga C. Analysen av tonernas hörbarhet ska ske för ljud vid bostaden eller annat ljudkänsligt område.
Om ljudet innehåller tydligt hörbara toner bör värdet vara 5 dBA lägre. Värdet 35 dBA bör då inte överskridas vid bostäder och värdet 30 dBA bör inte överskridas i områden med lågt bakgrundsljud där ljudnivån är särskilt viktig och låga ljudnivåer eftersträvas.
Vägledning om mätning och beräkning av ljud från vindkraft
Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning om mätning och beräkning av ljud från vindkraftverk. Där hänvisas till excelblad för beräkning av ljudutbredning över land och hav. Excelbladen kan laddas ner från denna sida.
Mätning och beräkning av ljud från vindkraft
Frifältsvärden
Värdena bör gälla i varje punkt utomhus vid de angivna byggnaderna eller inom det angivna området. Värdena avser frifältsvärden, opåverkade av reflexer i närliggande fasad.
Ljudberäkningar bör utföras för vindkraftverk som inte är nedreglerade. Vid beräkningar med nedreglerade verk bör beräkningar även redovisas vid full produktion. Det är också bra om det kan redovisas ett alternativ med färre verk vid full produktion och som klarar bullervillkor. Om beräkningar redovisas med nedreglerade verk bör det även finnas ytterligare åtgärder att ta till om kontrollen av ljud visar att villkorsvärdet överskrids. Verksamhetsutövare ska ha faktiska och tekniska möjligheter att efterleva uppställda villkor, se dom från Miljööverdomstolen M 8236–12.