Anmälningsplikt
Motorsportbanor är anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken och miljöprövningsförordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Föreningar som driver sådana banor ska skicka anmälan till kommunens miljönämnd. Det kan också bli fråga om en så kallad frivillig tillståndsprövning där länsstyrelsen kan reglera intressekonflikter med omgivningen.
Hur bullret från en motorbana påverkar omgivningen beror på vilken motorsport eller annan verksamhet som bullret kommer från, motortypen, avskärmningen med mera. Oftast varierar ljudnivån mycket. De flesta motorsporter bedrivs på anlagd bana, men en del tävlingar körs på avlysta vägar eller i terrängen.
Bullret från motorsportbanor påverkar ett relativt stort område. Det dominerande ljudet kommer från avgassystemet, men även andra delar såsom transmission, insugning, broms och däck bidrar till bullret. Högtalare och bullret från trafiken till och från tävlingarna kan bidra till den totala ljudnivån från anläggningen.
Motorsport på tillfälliga banor eller i terrängen
Biltävlingar förekommer på avlysta vägar eller tillfälliga banor, till exempel på is. Vissa tävlingar för motorcykel går också på tillfälliga banor. Om tävlingarna går i terrängen gäller terrängkörningslagen och den som är ansvarig för verksamheten måste söka undantag från förbudet mot terrängkörning hos länsstyrelsen.
Naturvårdsverket har gett ut allmänna råd till terrängkörningslagen och terrängkörningsförordningen (NFS 2005:1) om regler för terrängkörning. I vår handbok ”Terrängkörning” (Handbok 2005:1) beskrivs utförligt reglerna för att köra motordrivna fordon i terräng.
Riktvärden motorsport- och bilprovningsbanor
Naturvårdsverket har i Allmänna råd om buller från motorsportbanor, halkövningsbanor och banor för provning av motordrivna fordon (NFS 2004:16) angivit riktvärden för buller.
Riktvärdena är angivna som högsta ljudnivå (maximal ljudnivå med integrationstiden "fast response"). Redovisningen av en motorsportbanas bullerpåverkan till omgivningen sker därför genom att redovisa de högsta ljudnivåerna vid närmast belägna bostäder.
När man bedömer störningen vid till exempel en miljöprövning måste man väga in hur omfattande verksamheten är och under vilka tider på dygnet och veckan som den sker, samt vilka möjligheter som finns till skyddsåtgärder och kostnaderna för dessa.
Tabellen nedan anger riktvärden i ett sammandrag. Använd riktvärdena för att bedöma den lämpliga bullerbegränsningen vid motorbanor (riktvärdena är maximala ljudnivåer i dB(A) frifältsvärden [tidsvägning; fast]):
Riktvärden för att bedöma den lämpliga bullerbegränsningen vid motorbanor
Område | Maximal ljudnivå i dBA "Fast" |
Helgfri måndag-lördag kl 07-19 |
Kväll kl 19-22 samt sön- och helgdagar kl 07-19 |
Natt kl 22-07 |
Bostäder för permanent boende och fritidshud (vid fasad) |
60 |
55 |
Nattetid bör bullrande verksamhet inte förekomma vid motorsportbanor |
Vårdlokaler (vid fasad) |
55 |
50 |
Undervisningslokaler (vid fasad) |
55 |
50 |
Friluftsområden1)
|
55 |
50 |
1) Med friluftsområde avses område i översiktsplan för det rörliga friluftslivet eller andra områden som nyttjas mer frekvent för friluftsliv där naturupplevelsen är en viktig faktor och där en låg bullernivå utgör en särskild kvalitet. Bakgrundsnivån är låg och inga andra störande aktiviteter förekommer som t.ex. skjutbanor, fritidsbåtstrafik eller skoterleder.
Tabellens värden bör gälla utomhus vid byggnaderna respektive inom friluftsområdena. Värdena beräknas som frifältsvärden (det vill säga att de inte är påverkade av reflexer).
Mät- och beräkningsmodeller
Bullernivåerna från motorbanor kan beräknas med hjälp av "Buller från motorsportbanor - beräkningsmodell", Naturvårdsverkets meddelande 1983:8.
Beräkningsmodellen är framtagen för buller från karting, motocross, speedway samt rallycross. Den bygger på en referensljudnivå (baserad på källdata) samt korrektioner för avstånd, luftabsorption, terräng, samt sammanlagringskorrektion. Dock anges i inledningen till SNV 8/1983 att metoden inte är komplett med avseende på korrektioner för sammanlagringseffekten av flera fordon.
Beräkningsmodellen är avsedd som ett komplement till de allmänna råden, men den är inte bindande och även andra metoder eller modeller kan tillämpas liksom andra källdata om sådana finns att tillgå och är lämpligare att använda i det enskilda fallet.
Om beslut finns om att en viss metod ska tillämpas för en verksamhet, till exempel i ett tillstånd för miljöfarlig verksamhet är det beslutet bindande.
Beräkningsmodeller