Syftet med returpappersförordningen är att:
- producenter ska ta ansvar för returpapper när de blir avfall
- returpappersavfall ska tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt
- nå målen för materialåtervinning som finns fastställda i förordningen
I dagsläget så finns det två gällande returpappersförordningar, förordning 1994:1205 och förordning 2014:1074. Båda förordningarna innehåller sådana bestämmelser som gäller nu och sådana som ännu inte har börjat gälla. Av övergångsbestämmelser i returpappersförordningen 2014:1074 och bestämmelser i förordning 2015:515 framgår vilka regler i respektive förordning som gäller nu.
Vem är producent
Producent är alla som yrkesmässigt för distribution inom Sverige:
- tillverkar eller till Sverige för in sådant papper som tidningar trycks på
- trycker eller låter trycka tidningar, eller
- till Sverige för in tidningar
Producentens ansvar
Insamling
Det är producenterna som har ansvar att se till att det finns lämpligt insamlingssystem. Ett insamlingssystem är lämpligt om det är lättillgängligt och ger god service åt dem som ska lämna returpappersavfall till systemet.
Producenten ska samråda med kommunen om insamlingen så att den tar hänsyn till lokala förhållanden. Producentens ansvar ska samordnas med kommunens renhållningsskyldighet.
Producenterna har möjlighet att gå samman i så kallade materialbolag och genom sådana tillhandahålla lämpliga insamlingssystem. Även om de på så sätt uppdrar åt någon annan part att utföra insamling är det producenterna som ansvarar för att uppfylla skyldigheterna.
Producenterna ska se till att utsorterade förpackningar och returpapper transporteras bort, återanvänds eller återvinns, eller i sista hand, tas om hand på annat miljömässigt godtagbart sätt.
Från och med 1 april 2020 krävs det tillstånd av Naturvårdsverket för att samla in förpacknings- och returpappersavfall. Det krävs inte tillstånd för kommuners insamling eller insamling av förpacknings- och/eller returpappersavfall som uppkommit i samband med yrkesmässig verksamhet.
Rapportering
Producenterna är också skyldiga att till Naturvårdsverket lämna uppgifter om resultaten av insamlingen, återanvändningen, återvinningen och materialutnyttjandet.I de fall när flera producenter har gått samman i materialbolag kan materialbolaget lämna en samlad rapport för samtliga anslutna producenter.
Informera
Producenten ska informera andra än hushåll om:
- syftet med insamlingen- skyldighet att sortera ut returpapper
- anvisning hur sorteringen ska gå till
- de insamlingssystem som hushållen har tillgång till
- och de återvinningsresultat som sorteringen bidrar till
Kommunens ansvar
Kommunen har ansvar för tillsynen lokalt t.ex. hantering och skötsel på insamlingsplatser eller hur företag hanterar sitt avfall lokalt.
Den kommunala avfallsplanen bör innehålla ett särskilt avsnitt om förpackningar och platser för insamling av förpackningsavfall.
Kommunen ska också i samband med att de informerar om avfallshantering inom kommunen informera om returpapper.
Informationen ska innefatta:
- syftet med insamlingen, skyldighet att sortera ut returpapper
- anvisning hur sorteringen ska gå till
- de insamlingssystem som hushållen har tillgång till och
- de återvinningsresultat som sorteringen bidrar till
Naturvårdsverkets ansvar
Naturvårdsverket har tillsyn över producentansvaret med undantag för frågor om hanteringen om sådant förpackningsavfall som lokalt uppfyller kraven i förordningen.
Naturvårdsverket har ansvar för tillsynsvägledningen till kommunerna.
Naturvårdsverket tar emot och sammanställer de uppgifter som producenterna rapporterar. Naturvårdsverket följer sedan upp statistiken mot de uppsatta målen som finns i förordningen.
Utmaningar som Naturvårdsverket jobbar med i dagsläget är:
- att vi gemensamt ska sträva efter att nå högre upp i avfallstrappan genom att se till så att mer material materialåtervinns eller om möjligt återanvänds. Detta ser vi är ett arbete som sker i insamlings- och återvinningsledet
- att rapporteringen av avfall/returpapper ska återspegla det som har materialåtervunnits. Naturvårdsverket jobbar ständigt med att utveckla förbättrade beräkningsmetoder, vägledning och stöd i lagstiftning
- att det behövs en bättre utsortering av returpappersmaterial för att kunna nå målen som är uppsatta till 2020 men även efter 2020
Det pågår diskussioner om insamlingen av förpackningar och returpapper ska skötas av kommuner eller som det är i dagsläget av producenter. Naturvårdsverket följer dessa diskussioner för att kunna anpassa vägledning m.m. till de gällande förutsättningarna.
Avfallsinnehavarnas ansvar
Enligt förordningen om producentansvar för returpapper så är den som ger upphov till returpappersavfall:
- skyldig att sortera ut returpappersavfallet från annat avfall
- och lämna det till det insamlingssystem som producenterna tillhandahåller.
Kommande förändringar
Som ovan nämnts gäller för närvarande delar av förordning 1994:1205 och delar av förordning 2014:1074. Flera av bestämmelserna skulle träda i kraft 2017 men ikraftträdandet har skjutits fram till 2020.
Från den 1 april 2020 kommer det att krävas tillstånd för att bedriva insamlingssystem för returpappersavfall. Tillstånd kommer inte att krävas för kommuners insamling eller insamling av returpappersavfall som uppkommit i samband med yrkesmässig verksamhet. Kommunen kommer då att kunna samla in förpackningar som uppdragstagare till ett tillståndspliktigt system eller genom att inrätta ett helt eget insamlingssystem. Tillstånd för att bedriva insamlingssystem ska meddelas av Naturvårdsverket. Naturvårdsverket ska då också ta över delar av den operativa tillsynen från kommunen. Kommunen kommer dock fortfarande vara ansvarig för den lokala tillsynen, vilket till exempel kan handla om nedskräpningen lokalt vid insamlingsplatserna.
Från 1 april 2020 kommer ansvaret för att informera hushållen om hur sorteringen ska gå till och om tillgängliga insamlingssystem ligga på kommunerna. De ska också informera om resultaten av återvinningen
Dessa reglerändringar var från början tänkta att träda i kraft 2017 men har skjutits fram två år. Om dessa kommer att träda ikraft i sin nuvarande utformning 2020 eller förändras vet vi idag inte.