Att rapportera batterier och elutrustning
Innehåll nedan:
Rapportera senast 31 mars
Rapportera för elutrustning samt batterier för föregående år ska vara inlämnade till Naturvårdsverket senast den 31 mars varje år. Rapporterar gör du genom e-tjänster för producentansvar, se länk nedan.
Har du ansvaret för rapporteringen och inte har skickat in redovisningen i tid, dvs. innan den 31 mars, kan du bli påförd en miljösanktionsavgift. Avgifterna regleras i förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter.
Rapport för elutrustning ska delas upp enligt produktkategorierna i bilaga 1 till förordning 2014:1075 för elavfall. När en produkt blir elavfall räknas alla komponenter, utrustningsdelar och förbrukningsvaror som en del av produkten.
Anmäla och rapportera
Ansvarig för att rapportera
Har du avtalat med någon annan att rapportera åt dig bär du fortfarande ansvaret för att detta blir gjort och att uppgifterna stämmer.
Rapportera tillhandahållen mängd
Producenter ansvarar för redovisningen av mängden elutrustning och/eller batterier som producenten har gjort tillgänglig på den svenska marknaden under föregående år.
Rapportera insamlat och behandlat avfall
Insamlingssystemen rapporterar insamlad och behandlad mängd konsumentelutrustning
Som producent av konsumentel redovisar du endast tillhandahållen mängd; inte insamlade och behandlade mängder. Den rapporteringen ska insamlingssystemet ansvara för.
Producenten rapporterar insamlad och behandlad mängd övrig elutrustning (professionell elutrustning)
En producent ska redovisa hur mycket avfall från övrig elutrustning (proffsel) som samlats in och behandlats, dvs. hur det insamlade elavfallet har omhändertagits. Den återvinnare som avfallet lämnas till ska kunna redovisa för producenten hur avfallet har behandlats så att producenten i sin tur kan rapportera behandlade mängder.
Producenten rapporterar insamlad och behandlad mängd batterier
En producent ansvarar för att redovisa hur stor mängd batterier som samlats in och behandlats, dvs. hur avfallet har omhändertagits.
Rapportera inbyggda batterier
När du rapporterar såld, insamlad och behandlad mängd elutrustning med inbyggda batterier anger du
- produktens totala vikt inklusive batteri i rapporten för elutrustning
- batteriets vikt i batterirapporten
Med andra ord ska mängden inbyggda batterier rapporteras dubbelt.
Miljösanktionsavgift om du rapporterar för sent
Om du rapporterat för sent kommer du att få ett brev från Naturvårdsverket med förslag till beslut om miljösanktionsavgift. Detta brev skickar vi ut som en underrättelse till dig om att vi överväger att påföra företaget miljösanktionsavgift.
Du har då möjlighet att yttra dig över förslaget till beslut inom den tid som står i brevet. Med det menas att du kan lämna upplysningar om varför du inte skickat in rapporter eller varför du anser att företaget inte ska påföras miljösanktionsavgift. Ett yttrande kan skickas med brev eller e-post.
Giltiga skäl för att en miljösanktionsavgift inte ska tas ut beskrivs i 30 kap 2§ miljöbalken:
2 § En miljösanktionsavgift skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
Avgiften behöver dock inte tas ut om det vore oskäligt med hänsyn till
1. sjukdom som medfört att den avgiftsskyldige inte förmått att på egen hand eller genom att uppdra åt någon annan göra det som ålegat den avgiftsskyldige,
2. att överträdelsen berott på en omständighet som inte kunnat eller borde ha förutsetts eller som den avgiftsskyldige inte kunnat påverka,
3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa, eller
4. att överträdelsen har föranlett straff enligt bestämmelserna i 29 kap.
Miljösanktionsavgiften skall tillfalla staten. Lag (2006:1014).
Om du väljer att inte yttra dig, eller om de upplysningar du lämnat i yttrandet inte kan ligga till grund för att miljösanktionsavgift inte ska tas ut, kommer du att få ett beslut om miljösanktionsavgift.
I beslutet finns information om när och hur du ska betala miljösanktionsavgiften. Miljösanktionsavgiften betalar du till Kammarkollegiet och den tillfaller staten. Beslutet får du tillsammans med ett delgivningskvitto som behörig person ska datera, signera och skicka tillbaka till Naturvårdsverket.
Du kan överklaga beslutet inom tre veckor från den dag du tog emot beslutet.
Observera att du ändå måste skicka in din rapport om det inte redan är gjort!