Bestämmelser om tillsyn finns i 26 kap. miljöbalken och i miljötillsynsförordningen (2011:13). Bestämmelser om det operativa tillsynsansvar anges i bestämmelsen under 26 kap. 3 § tredje stycket miljöbalken.
Kommunerna har ansvar för att utöva tillsyn över kraven i bilskrotningsförordningen (2007:186). Länsstyrelserna har också ett tillsynsansvar (yttre miljöansvar enligt miljötillsynsförordningen (2011:13)).
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket har det centrala tillsynsväglednings- och uppföljningsansvaret för producentansvar för bilar. Det betyder att vi vägleder operativa tillsynsmyndigheter samt rapporterar vidare bilproducenternas uppgifter enligt direktiv 2000/53/EG om uttjänta fordon till EU.
Tillsyn och avgifter
I miljötillsynsförordningen (2011:13) och förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken finns bestämmelser om tillsyn och avgifter. Utöver vad som står om straffbestämmelser i förordningen (2007:185) om producentansvar för bilar, gäller 29 kap. miljöbalken. Miljösanktionsavgifter kan tas ut enligt förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter.
Tillsyn över gränsöverskridande avfallstransporter
Fordon och reservdelar som är avfall får inte exporteras från Sverige utan att vissa krav uppfylls. Export av farligt avfall från Sverige till utvecklingsländer är förbjudet. Det kan ofta vara svårt att avgöra om ett begagnat fordon eller en reservdel är att se som avfall eller inte.
För mer information till dig som utövar tillsyn över avfallstransporter i hamn eller vid gränsövergång har Naturvårdsverket tagit fram En vägledning vid tillsyn av export av uttjänta fordon, reservdelar och däck. Vägledningsdokumentet kan även användas vid tillsyn på anläggningar som hanterar uttjänta fordon och reservdelar.