Handbok med vägledning
Naturvårdsverkets handbok om återvinning av avfall i anläggningsarbeten innehåller vägledning kring vilken återvinning som utgör mindre än ringa risk för förorening och som därmed varken är anmälnings- eller tillståndspliktig, det vill säga U-verksamhet. Handboken innehåller även vägledning kring
- vilket avfall som bör kunna användas för sluttäckning av deponier
- vilken information som bör krävas om avfall som ska återvinnas för anläggningsändamål.
Handboken publicerades 2010. Den har därefter utvärderats och en etappvis översyn av den har påbörjats. Syftet med översynen är bland annat att uppdatera handboken i de delar som inte längre är aktuella samt att ta fram mer vägledning inom detta område.
Naturvårdsverkets arbete med att föreslå allmänna regler, som beskrivs nedan, berör samma frågor och har prioriterats framför översynen av handboken. Detta har gjort att översynen har tagit längre tid än planerat.
Förtydligande av syftet med handboken och nivåvärdena för ”mindre än ringa risk”
I många fall har handbokens vägledande nivåvärden avseende prövningsnivån felaktigt kommit att tillämpas som gränsvärden för när återvinning av avfall i ett anläggningsändamål kan tillåtas. Naturvårdsverket vill därför förtydliga för vilket ändamål dessa nivåvärden tagits fram, se länk nedan och länk i rutan till höger.
Förslag till allmänna regler
På uppdrag av regeringen har Naturvårdsverket tagit fram förslag på allmänna regler för viss behandling av avfall. Bakgrunden till uppdraget är att all behandling av avfall behöver vara anmälnings- eller tillståndspliktig alternativt omfattas av allmänna regler för att avfallsdirektivet ska vara uppfyllt. En av de verksamheter som Naturvårdsverket har föreslagit allmänna regler för är återvinning av avfall för anläggningsändamål. Förslaget omfattar enbart sådan återvinning av avfall för anläggningsändamål som idag är U-verksamhet.
Läs Naturvårdsverkets rapporter i regeringsuppdraget för att få en beskrivning av hur ett system med allmänna regler skulle fungera och hur allmänna regler för återvinning av avfall för anläggningsändamål skulle vara utformade enligt Naturvårdsverkets förslag. Regeringen har ännu inte tagit ställning till förslaget.
Vad händer nu?
Naturvårdsverket arbetar vidare med att uppdatera den vägledning som handboken innehåller. I ett långsiktigt perspektiv har vi också påbörjat ett arbete för att utveckla mer vägledning på detta område, vilket bättre ska svara mot de behov som finns hos användarna av handboken, i första hand tillsynsmyndigheterna.
Vi har beslutat att dela upp handboken i fyra olika vägledningsdokument enligt nedan. Detta gör att vi successivt kan publicera vägledning som också i ett längre tidsperspektiv blir lättare att uppdatera. Dessa fyra dokument kommer när samtliga dokument är klara att ersätta nu gällande handbok om återvinning av avfall i anläggningsarbeten, 2010:1. Den vägledning som i nuvarande handbok berör sluttäckning av deponier kommer flyttas och senare ingå som en del i den vägledning Naturvårdsverket har rörande deponering av avfall:
Handboken delas upp i fyra olika vägledningsdokument
Nedan finns kort information om vad de olika delarna ska innehålla och när i tid de kan tänkas bli tillgängliga.
Undersökning av avfallets kvalitet
Återvinning av avfall för anläggningsändamål förutsätter att avfallets kvalitet är säkerställd. I detta dokument kommer Naturvårdsverket vägleda hur detta bör ske. En första version av detta dokument har under våren 2020 varit ute på remiss. Naturvårdsverket arbetar för närvarande med att sammanställa och bearbeta inkomna synpunkter med anledning av detta.
Relevanta rättsfall
Detta dokument kommer innehålla en sammanställning av rättsfall som berör återvinning av avfall för anläggningsändamål. Sammanställningen, som delas upp i olika frågeställningar, kommer uppdateras i takt med att nya rättsfall tillkommer. Tidplanen för detta arbete är att en första version ska kunna publiceras under den senare delen av 2020.
Lagstiftning och tolkning av centrala begrepp
Återvinning av avfall för anläggningsändamål omfattas dels av verksamhetsspecifika bestämmelser, dels av bestämmelser som är gemensamma med andra verksamheter. I detta dokument kommer Naturvårdsverket ta upp relevant lagstiftning tillsammans med Naturvårdsverkets tolkning kring några centrala begrepp med koppling till avfall och återvinning och hur dessa bör tillämpas i detta sammanhang. Tidplanen för detta arbete är att en första version ska kunna skickas på extern remiss under den senare delen av 2020.
Miljö- och hälsomässigt lämplig återvinning
Bedömningen av miljö- och hälsorisker vid återvinning av avfall för anläggningsändamål kräver ingående kunskaper. I detta dokument kommer Naturvårdsverket vägleda kring vilka aspekter det är som bör beaktas vid den riskbedömning som ska genomföras för att avgöra om återvinningen är att betrakta som lämplig. Då också prövningsnivån bestäms av föroreningsrisken att återvinna icke-farligt avfall enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) ingår det också att i detta dokument förtydliga under vilka förutsättningar en verksamhet omfattas av anmälnings- respektive tillståndsplikt.
Detta är den del som kräver störst arbetsinsatser då motsvarande vägledning inte är komplett i den gällande versionen av handboken. Frågorna är också av sådan art att det krävs en samordning med den vägledning Naturvårdsverket har för efterbehandling av förorenade områden. Som ett första steg i detta kommer vi under 2020 tillsammans med Statens Geotekniska Institut, SGI, och Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, påbörja ett arbete att se över hur uppdaterad information om naturliga och nationella bakgrundshalter i mark påverkar beräkningen av vissa generella riktvärden för förorenad jord samt vissa haltnivåer i avfall för anläggningsändamål.
Det går i dagsläget inte att ge någon ungefärlig tidsangivelse för när detta dokument är färdigställt för att skickas på extern remiss. Vi kommer löpande uppdatera denna sida med ny information när det finns sådan att ge.
Har du frågor om det pågående arbetet
Det går bra att kontakta Kristina Widenberg som är ansvarig uppdragsledare:
Frågor och kontakt i vägledningsfrågor
Har du vägledningsfrågor om återvinning av avfall i anläggningsarbeten är du välkommen att skicka in dessa till: