Transportdokumentet ska medfölja
Transportdokumentet och anmälningsdokumenten med behöriga myndigheters godkännande ska medfölja varje transport. Den anläggning som tar emot avfallet ska behålla transportdokumentet. Läs mer i artikel 16 i EG-förordningen 2013/2006 (avfallstransportförordningen).
Information om varje transport ska också skickas till myndigheterna vid olika tillfällen före och efter transporten:
1. Föranmälan
Senast tre arbetsdagar innan transporten beräknas avgå ska du göra en föranmälan. Du skickar en kopia på transportdokumentet till de behöriga myndigheter som berörs av denna transport och till mottagaren av avfallet alternativt registrerar du transporten i E-tjänsten Nordic TFS.
Exempel: Om du föranmält transporten en måndag kan den börja köras torsdag samma vecka. Naturvårdsverket accepterar också att den föränmälda transporten körs inom de följande 14 närmaste veckodagarna därefter. Det vill säga om transporten föranmäls en måndag den 1 januari kan den alltså tidigast gå på torsdagen den 4 januari och senast på tisdagen den 15 januari. Kom i håg att kontrollera vad som accepteras hos andra behöriga myndigheter. De nordiska länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark har 14 dagar.
Om du har föranmält en transport som inte blir av och vill makulera den måste du kontakta oss, det gör du via att mejla till inutavfall@naturvardsverket.se.
2. Mottagandet bekräftas
När avfallet har tagits emot hos den anläggning som ska behandla avfallet ska detta bekräftas till anmälaren och de behöriga myndigheterna inom 3 dagar. Bekräftelsen sker genom att fylla i ruta 18 i det undertecknade transportdokumentet och skicka dokumentet till de behöriga myndigheter som berörs av denna transport och till avsändaren av avfallet alternativt registrerar du mottagandet i E-tjänsten Nordic TFS.
3. Behandlingen intygas
När avfallet har återvunnits eller bortskaffats ska behandlingsanläggningen inom 30 dagar intyga detta. Det sker genom att fylla i ruta 19 i det undertecknade transportdokumentet. Kopior skickas till anmälaren och till de behöriga myndigheterna alternativt registrerar du detta i E-tjänsten Nordic TFS. Avfallet ska ha behandlats inom ett år från det att det mottagits.
Transportdokumentet skickas:
Ny anmälan kan behövas vid ändringar
Du kan behöva göra en ny anmälan om det sker förändringar av transporten.
Det gäller ändring av:
- vikt – vikten ökar
- vägval – om du till exempel vill byta införsel- eller utförselort
- tillståndstiden – du får inte ändra tiden i godkännandet själv.
Det krävs alltid en anmälan om din ändring berör en ny behörig myndighet. Det är till exempel om du vill transportera avfallet genom ett nytt land.
Godkännande från samtliga myndigheter krävs om du vill lägga till en ny transportör eller öka antalet transporter. Däremot behöver du i det fallet inte göra en ny anmälan, bara anmäla förändring till oss och övriga berörda behöriga myndigheter. Läs mer i artikel 17 i avfallstransportförordningen.
Misskötta transporter får konsekvenser
Naturvårdsverket kan dra tillbaka godkännandet om du missköter transporten. Vi kan också neka dig godkännande av transporter i framtiden. Det kan vara om vi får reda på att:
- Avfallets sammansättning inte stämmer med vad som anmälts
- Du inte följer villkoren som ställts för transporten
- Avfallet inte behandlas i enlighet med anläggningens tillstånd
- Avfallet ska eller har transporterats, återvunnits eller bortskaffats på ett sätt som inte stämmer med de uppgifter som lämnats i anmälan
- Om du slarvar med transportdokumenten upprepade gånger.
Övriga skyldigheter för anmälare och mottagare
Du är skyldig att:
- Aldrig blanda avfallet under transporten till behandlingsanläggningen
- Rapportera till Naturvårdsverket om de transporter som genomförts under ett år i enlighet med förordningen om transport av avfall. Naturvårdsverket skickar ett formulär till dig i samband med beslut.
- Spara all dokumentation om transporten under 3 år, inklusive kommunikation med myndigheter och transportdokument.
- Återta avfallet om en transport inte kan fullföljas som beräknat. Det ska framgå av kontraktet. Läs mer i artiklarna 22-25 i avfallstransportförordningen.