Avfallstransporter kräver antingen anmälan och godkännande eller att en informationsblankett medföljer transporten. Anmälan ska göras innan transporten påbörjas och godkännas av Naturvårdsverket samt myndigheter i transitländer och det slutliga mottagarlandet där avfallet ska tas emot och behandlas.
Avfall som skickas utan att ha godkänts klassas som en illegal transport av avfall och det är straffbart med böter eller fängelse. Anmälan görs alltid i det land som avfallet ska transporteras ifrån. Du som vill transportera avfall till Sverige ska vända dig till avsändarlandet och göra din anmälan där.
För vissa avfallstransporter mellan Sverige och Finland gäller ett särskilt förfarande. Se i menyn.
Mer information
1. Kontrollera om anmälan behövs
Det är du som är verksamhetsutövare som enligt miljöbalken är skyldig att veta om du behöver anmäla din avfallstransport eller inte. Vad som gäller framgår av EG-förordningen 1013/2006, avfallstransportförordningen.
På sidan Anmälan eller informationsplikt har vi gått igenom frågor som du behöver kunna besvara och dokument där du hittar mer information för att göra bedömningen.
2. Skicka e-post med uppgifter om ditt avfall till Naturvårdsverket
Anmälan ska göras i särskilda formulär, men innan du fyller i dem ska du skicka en e-post till Naturvårdsverket med vissa uppgifter om ditt avfall. Det behövs för att du ska kunna få det eller de anmälningsnummer (även kallat notification no och SE-nummer) som du sedan ska skriva in i din anmälan.
Vi kommer också att kontrollera om du behöver göra fler anmälningar av din transport. Det kan till exempel behövas om du vill skicka olika sorters anmälningspliktigt avfall eller om du vill använda olika transportvägar. Vidare kontrollerar vi att det är du och ditt företag som ska göra anmälan – vem som helst kan inte var anmälare. Läs mer om fler anmälningar nedan samt vem som får göra anmälan i särskilda avsnitt till höger under Dokument till hjälp för din anmälan.
I e-posten ska du lämna följande information:
- En kort beskrivning av avfallet: EWC-kod (finns i bilaga V, del 2 till avfallstransportförordningen (1013/2006)), hur det har uppkommit och vilka farliga ämnen det innehåller samt gärna Basel eller OECD-kod
- En kort beskrivning av hur avfallet ska behandlas på mottagande anläggning (exempelvis deponering eller återvinning samt hur det ska genomföras)
- Vem som har producerat avfallet och vem som ska vara anmälare
- Uppgifter om varifrån i Sverige avfallet ska skickas och vilken hamn/bro/väg/gränsort avfallet ska föras ut ifrån.
- Uppgifter om till vilket land och till vilket företag avfallet ska skickas
- Kontaktperson, kontaktuppgifter och fakturaadress
Skicka in uppgifterna till inutavfall@naturvardsverket.se
Flera anmälningar?
Fler anmälningar behövs om du vill:
- skicka flera olika slags avfall
- skicka avfallet till olika mottagare
- skicka avfallet via olika gränsövergångar
- transportera avfallet längs olika färdvägar med olika transportsätt.
Du vill till exempel ena gången kunna transportera avfallet med båt hela vägen till mottagaren och andra gången skicka det enbart med lastbil.
- skicka avfallet längs olika färdvägar.
Det kan vara svårt att veta när flera anmälningar behövs. De uppgifter som du lämnar när du skickar in e-post till oss inför din anmälan är därför viktiga för att vi ska kunna hjälpa dig. Har du frågor om hur många anmälningar du behöver går det bra att kontakta oss.
3. Du får ytterligare information från oss på Naturvårdsverket
När vi fått e-posten med den information vi efterfrågat skickar vi ut de uppgifter som du behöver för din anmälan.
Du får anvisningar om hur du ska fylla i anmälningsdokumentet (Notification Document Annex IA) och transportdokumentet (Movement Document Annex IB) enligt de instruktioner som finns i bilaga IC i EG-förordningen.
Du får också ett anmälningsnummer (notification no, SE-nummer) på 6 siffror, till exempel SE 150001. Det här numret ska du fylla i anmälningsformuläret och transportdokumentet och använda i all kontakt med Naturvårdsverket och andra myndigheter om denna anmälan.
Du kan välja att fylla i och skicka in dokumenten via e-tjänsten Nordic TFS. Den gäller än så länge framför allt för svenska exportörers anmälan och ska utvecklas för användning utanför Sverige.
4. Fyll i dokumenten, ta fram avtal, ekonomisk säkerhet, beskrivningar och bevis
När du fyller i anmälningsdokumentet och transportdokumentet ska du skriva in olika avfallskoder i ruta 11, 12, 13 och 14. Information om dessa koder hittar du i bilaga IA/Annex IA i EG-förordningen 1013/2006.
Skriv ut hela anmälan och underteckna anmälningsdokumentet, (Bilaga IA/Annex IA). Skicka in allt i pappersform till Naturvårdsverket. Vi behöver ha Annex IA och bankgarantin i original. Om anmälan görs via Nordic TFS behöver vi bara signerat Annex IA och bankgarantin som original skickat till oss via vanligt post, resten kan skickas digitalt via Nordic TFS.
Observera att transportdokumentet Annex IB inte ska vara undertecknat när du skickar in anmälan!
Följande dokument hör till anmälan och ska skickas med:
- Ett särskilt avtal för avfallet.
- En ekonomisk säkerhet i original.
- Översiktlig processbeskrivning av hur avfallet ska tas om hand i mottagarlandet, om du inte gjort det i en tidigare anmälan.
- En beskrivning av transportvägar (tullkontor för utförsel/export och införsel/import samt väg mellan utförsel- och införselpunkterna)
- Bevis på att de transportörer du anlitar har tillstånd eller är registrerade för avfallstransporter hos länsstyrelsen. Du är skyldig att se till detta oavsett om transportören redan har tillstånd eller är registrerad i annat EU-land.
- Du ska också vara beredd på att ha med uppgifter som kan efterfrågas av myndigheter enligt bilaga II i avfallstransportförordningen. Det kan till exempel gälla att behandlingsanläggningen har tillstånd för sin verksamhet eller intyg på att transportörerna har tillstånd att transportera avfall.
Exempel på avtalstext
Naturvårdsverket har tagit fram en avtalsmall för att underlätta för verksamhetsutövare vid transport av avfall. Kraven på vad ett avtal ska innehålla framgår av artikel 5 i EG-förordning 1013/2006.
Avtalet ska skickas med anmälan om transporten. Det ska tecknas mellan anmälare och mottagare samt av behandlingsanläggningen dit avfallet ska transporteras. Avtalet ska vara ingått och giltigt när anmälan görs och gälla tills intyg om att avfallet är färdigbehandlats skickats till Naturvårdsverket.
Det är viktigt att veta om avfallet ska behandlas i väntan på återvinning eller bortskaffande (vid en så kallad interimsanläggning). Då ska även denna behandlingsanläggning skriva på avtalet. Om avfallet ska skickas till ett tredje land, det vill säga ett land utanför EU, ska avtalet innehålla fler uppgifter, läs mer i dokumentet Exempel på avtal.
Ekonomisk säkerhet och exempel på bankgaranti
Ekonomisk säkerhet krävs för alla avfallstransporter som du behöver anmäla. Detta framgår av artikel 6 i EG-förordningen 1013/2006. Här finns mer information samt exempel på text.
5. Betala avgift för att myndigheterna ska granska din anmälan
Naturvårdsverket tar ut en avgift på 10 700 kronor för att granska din anmälan. Vi skickar en faktura till dig när anmälningshandlingarna har kommit in.
Även myndigheterna i de länder som berörs av din anmälan tar en avgift för granskningen. Fakturorna ska betalas så snart som möjligt. Naturvårdsverket tillämpar regeln med betalning inom 30 dagar.
6. Var noggrann och ute i god tid!
Påbörja arbetet med din anmälan i god tid innan du vill börja transportera avfallet. Det kan till exempel ta tid att ta fram en ekonomisk säkerhet. Dessutom behöver vi och de andra myndigheterna tid för handläggningen av anmälningarna.
Naturvårdsverket och de andra myndigheter som berörs av din anmälan har rätt att neka dig att transportera avfallet ut ur Sverige om du:
- inte lever upp till förordningens krav
- inte lämnar in din information i tid, eller
- informationen inte är korrekt
7. Skicka in din anmälan samlat till Naturvårdsverket i Östersund!
Vi vill ha din anmälan och alla dokument som hör till den samlat. Det är tidsbesparande för dig som anmälare och oss som granskande myndighet om dina dokument kommer vid ett och samma tillfälle.
Om anmälan görs via Nordic TFS behöver du bara använda vanlig post för att skicka in signerat Annex IA och bankgarantin som original. Annars behöver vi hela anmälan med tillhörande dokument via vanlig post!
Skicka in din anmälan med tillhörande dokument till:
Naturvårdsverket
Import/export av avfall
Återvinningsenheten
BOX 690
831 27 Östersund
8. Allmänna principer för granskning av din anmälan
Naturvårdsverket handlägger anmälningarna i den ordning som de kommer in till oss. Vi kan inte prioritera bland anmälningarna.
Naturvårdsverkets handläggningstid för transporter av avfall inom EU eller OECD ska vara högst 30 dagar från det att mottagarlandets myndighet bekräftat att den är komplett.
Ju färre kompletteringar vi behöver be om, desto snabbare kan vi besluta om din anmälan.
Du kan få antingen ett godkännande av din anmälan eller invändning mot den. Naturvårdsverkets svenska beslut kan överklagas hos Mark- och Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt. Var du kan överklaga de utländska besluten framgår av respektive lands beslut.