Gränsöverskridande transporter av avfall regleras av en EG-förordning (1013/2006) som baseras på Baselkonventionen och OECD-avtalet om avfallstransporter. EU:s förordningar gäller direkt och oavkortat i alla medlemsländer. Längst ner på sidan finns länkar till lagstiftningsdokument samlade.
I förordningen (1013/2006) finns de viktiga avfallsbilagorna som listar vilket avfall som får exporteras vart.
För vissa avfallstransporter mellan Sverige och Finland gäller ett särskilt förfarande.
Export till länder som inte är med i EU, EFTA eller OECD regleras av EG-förordning 1418/2007. Avfallets Basel- eller OECD-kod bestämmer om avfallet omfattas av förbud, anmälan, informationsplikt och särskilda regler i importlandet.
Jämförelsetabell för tullkoder och avfallskoder vid gränsöverskridande avfallstransporter.
Vägledning
Två vägledningar till förordningen har tagits fram av en arbetsgrupp på uppdrag av den nationella samverkansgruppen för tillsyn över gränsöverskridande avfallstransporter.
Svensk avfallsförordning
Sverige har också en avfallsförordning (SFS 2020:614). EG-förordningen om transport av avfall gäller oavkortat i den svenska lagstiftningen, men det behövs ändå en svensk förordning för att komplettera reglerna.
I den svenska avfallsförordningen slås bland annat fast att Naturvårdsverket är den behöriga myndigheten för transporter över Sveriges gränser, det vill säga att vi godkänner eller invänder mot (nekar till) transporter in och ut ur Sverige.
Här finns också regler om när begagnad elutrustning kan antas vara avfall.
Straffbestämmelser för olagliga transporter av avfall
Varje EU-land ska ta fram bestämmelser om straff för dem som transporterar avfall olagligt och bryter mot EG-förordningen 1013/2006. Straffen ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Staffbestämmelser finns i smugglingslagen (2000:1225) och i miljöbalkens straffbestämmelser 29 kapitlet 4a § för området gränsöverskridande transporter av avfall.
För otillåtna avfallstransporter kan man dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Annan lagstiftning
Transporter av avfall inom Sverige kan kräva tillstånd från länsstyrelsen. Farligt avfall kan också räknas som farligt gods och det regleras av andra lagar. Yrkesmässig trafik får endast bedrivas av den som har trafiktillstånd. Det kan också behövas en exportdeklaration hos Tullverket.
Lista över avfallskonventioner, EU-lagstiftning och svensk lagstiftning
Konventioner
EU-lagstiftning
Svensk lagstiftning
Praktiska förteckningar
Exempel på avtal, kontrakt och bankgaranti