Vägledningen gör inte anspråk på att vara komplett utan är till för att hjälpa dig att förstå och hitta i lagstiftningen kring transporter av avfall över gränser. Kom ihåg att det är du som vill transportera avfall över gränser som är skyldig att veta om en anmälan behövs i enlighet med kunskapskravet i miljöbalken. Naturvårdsverket kan hjälpa dig på traven, men ansvaret är ditt!
Vanliga transporter med avfall
Avfall innehåller ofta farliga ämnen som allvarligt kan skada hälsa och miljö. Det kan bli skador vid transporter och omhändertagande om detta inte sker på ett korrekt och säkert sätt.
Den största mängden avfall som skickas från Sverige är flygaska från avfallsförbränning, samt oljor och förbrukade kemikaler. Andra vanliga avfallsslag är skrotbilar, bildelar och däck, kylskåp och frysar, batterier, datorer och tv samt annan elektronik.
Begagnat eller avfall?
Det är olika regler som gäller för gränsöverskridande transporter av begagnade varor respektive avfall. En begagnad vara kan vara en produkt eller ett avfall. Det är upp till exportören att bevisa att det inte är ett avfall.
En vara klassas som avfall om den till exempel:
- inte fungerar
- är i dåligt skick, sliten eller skadad
- saknar viktiga delar
- är gammal eller omodern eller
- saknar en marknad.
Att tänka på före export och import av avfall
Här är några råd om hur du bör förbereda din transport av avfall över landets gränser:
- Ta reda på om avfallet överhuvudtaget får exporteras. Farligt avfall får bara exporteras till länder inom EU och OECD, men inte till andra länder (se vilka länder som ingår under fliken EU- och OECD-länder).
- Ta reda på vilka regler som gäller för ditt avfall. Reglerna är olika beroende på vilket avfall det är och om avfallet ska bortskaffas eller återvinnas och vilket land den ska till. Ta hjälp av brittiska miljömyndighetens webbstöd eller kontakta Naturvårdsverket för att få råd.
- Var ute i god tid. Avfalltransporter över Sveriges gränser kan behöva anmälas och godkännas av myndigheter i Sverige, mottagarlandet och eventuella transitländer innan transporterna får påbörjas.
- Anmälan görs alltid i det land som avfallet ska transporteras ifrån.
Anmäl export av avfall till Naturvårdsverket. Anmäl import av avfall till myndigheten i det land som avfallet ska sändas från.
- Om reglerna innebär att du inte behöver anmäla transporten ska du ändå skicka med information om avfallet i en särskild blankett och teckna ett avtal med mottagaren av avfallet för återvinning.
- Tänk på att det kan behövas flera anmälningar av samma avfall. Naturvårdsverket avgör det i samband med att ni begär ut anmälningsnummer (SE-nummer).
- Läs igenom vår information om anmälan eller informationsplikt och andra regler:
Illegala avfallstransporter
Avfall som skickas utan nödvändigt godkännande bedöms som illegal transport av avfall och det kan ge böter eller fängelse för den ansvarige. Detsamma gäller för avfall som är förbjudet att exportera eller importera.
Lagstiftningen
Gränsöverskridande transporter av avfall regleras av en EG-förordning (1013/2006) som baseras på Baselkonventionen och OECD-avtalet om avfallstransporter. EU:s förordningar gäller direkt och oavkortat i alla medlemsländer.
I förordningen finns de viktiga avfallsbilagorna som listar vilket avfall som får exporteras vart.
Export till länder som inte är med i EU, EFTA eller OECD regleras av EG-förordning 1418/2007. Avfallets Basel- eller OECD-kod bestämmer om avfallet omfattas av förbud, anmälan, informationsplikt och särskilda regler i importlandet.
Sverige har också en avfallsförordning (SFS 2011:927) och i den regleras bland annat ansvaret mellan myndigheter.
Läs mer om lagarna under fliken Lagstiftning.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket är behörig myndighet när det gäller avfall som transporteras över Sveriges gränser. Det innebär att vi godkänner eller avvisar (nekar till) transporter. Vi vägleder verksamhetsutövare och myndigheter om regelverket.
Annan lagstiftning
Transporter av avfall inom Sverige kan kräva tillstånd från länsstyrelsen. Farligt avfall kan också räknas som farligt gods och det regleras av andra lagar. Yrkesmässig trafik får endast bedrivas av den som har trafiktillstånd. Det kan också behövas en exportdeklaration hos Tullverket.
Mer vägledning och stöd
Här har vi sammanfattat vad som krävs för att få genomföra gränsöverskridande transporter av avfall. På undersidorna hittar du:
- utförliga beskrivningar om anmälan och godkännande i artiklar och pdf-format
- länkar till nödvändiga förordningar och avtal
- exempel på mallar för avtal, kontrakt och bankgaranti
- information om export av begagnade varor som bilar, däck m.m.
- vägledning till tillsynsmyndigheter.