Bakgrund till remissen
Förslaget syftar till att genomföra artikel 19 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter (EU-förordningen).
Förslagen om föreskrifter innebär att länsstyrelserna ska se till att hanteringsåtgärder genomförs för arterna jätteloka Heracleum mantegazzianum och jättebalsamin Impatiens glandulifera. Dessa ska syfta till utrotning, populationsbegränsning eller inneslutning.
De nya föreskrifterna kommer att träda i kraft snarast möjligt, sannolikt den 1 februari 2020.
En miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram och bifogas remissen.
Nya föreskrifter
Föreskrifterna delar in landet i två olika hanteringsområden där länsstyrelserna i landets norra delar ska vidta åtgärder som syftar till utrotning. Detta eftersom arterna hittills är mycket mindre spridda i dessa områden och utrotning bedöms vara genomförbart. I övriga delar av landet överlåts valet av åtgärder till länsstyrelsen, dock ska åtgärder som syftar till utrotning prioriteras i områden som omfattas av områdesskydd enligt 7 kap. miljöbalken, bostads- och rekreationsområden samt områden kopplade till arternas största spridningsvägar eller andra områden med höga naturvärden.
Vidare ska länsstyrelserna ta fram hanteringsåtgärdsplaner för att långsiktigt planera arbetet med åtgärder för dessa två arter. Dessa planer ska bl.a. innehålla en kartläggning av arternas förekomst i länet, planering av åtgärder och utredning av uppföljning och återställandeåtgärder.
Samråd om miljökonsekvensbeskrivningen
Hanteringsåtgärderna omfattas av krav på strategisk miljöbedömning om enligt
6 kap. miljöbalken. Naturvårdsverket har därför tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning. Till och med den 22 november 2019 fanns möjlighet att lämna synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen tillsammans med förslagen.
Remisshandlingar
Remissvar
De remissvar som kommit in finns nedan.
Kontakt
Johan Linnander, 08-698 1146
Gabriella Modin, 08-698 1719