Naturvårdsverket har nu sänt ett yttrande över hur underrättelsen från Finland har hanterats i Sverige och vilka som lämnat synpunkter. Sammantaget har ett 10-tal myndigheter och kommuner lämnat synpunkter på programmet. Därtill har ett 20 tal organisationer och drygt 20 privatpersoner lämnat synpunkter. Dessutom har två namnlistor lämnats. Alla yttranden har sänds till Miljöministeriet i Finland. Här nedan redovisas inkomna yttranden från myndigheter, kommuner och organisationer. Yttranden från privatpersoner läggs inte ut på webbplatsen på grund av personuppgiftslagen. Även personuppgifter i form av adressregister har strukits över i yttranden från organisationer innan de lagts ut på denna webbplats.
Synpunkter som tas upp i yttranden är bl a val av plats för slutförvaret och hur en lämplig sådan process för att finna bästa platsen bör genomföras. Vidare tas frågan om behov att ytterligare utreda andra metoder för hantering av använt bränsle, inklusive återanvändning av bränslet, än den nu föreslagna. Tidsplanen för kommande mkb (2030-2040) kommenteras i flera yttranden. Kriterier för de olika anläggningarnas strålskydds- och säkerhetskrav liksom redovisning av vilka ämnen som kan komma ut från anläggningarna vid drift respektive vid ett värsta scenario samt strålningspåverkan i dessa scenarior efterfrågas.
Sveriges erfarenhet av processen att bl a bygga upp kunskap, samråda och lokalisera ett slutförvar lyfts också fram.
Från flertalet organisationer och privatpersoner framförs att det inte bör tillkomma något slutförvar. I det sammanhanget lyfts riskerna för miljön, främst för Bottenhavet samt strålningsrisker för människan fram.
Nästa steg är att ansvarig kontaktmyndighet i Finland lämnar sitt utlåtande om företagets program till miljökonsekvensbeskrivning (mkb) och de inkomna synpunkterna. Därefter tar företaget fram en miljökonsekvensbeskrivning som även kommer att skickas till Sverige.
Sveriges svar
Yttranden från myndigheter
Yttranden från kommuner
Yttranden från organisationer
Namnlistor
Remissmaterial
Om projektet
Det finska bolaget Fennovoima Ab planerar en inkapslingsanläggning och ett slutförvar av använt kärnbränsle. Syftet med projektet är att hitta en permanent lösning för slutförvaring i den finska berggrunden av det använda kärnbränslet från Fennovoimas kraftverk som byggs vid Pyhäjoki i höjd med Robertsfors-Skellefteå. Inkapslingsanläggningen och slutförvaret ska kunna omhänderta 1 200-1 800 ton uran.
Två alternativa platser för slutförvaret studeras:
Alternativ 1:
Eurajoki/Euraåminne kommun, i höjd med Gävle-Söderhamn. I kommunen finns idag Olkiluoto kärnkraftverk och Posiva Ab:s inkapslings- och slutförsvarsområde.
Alternativ 2:
Pyhäjoki kommun (Sydänneva), i höjd med Robertsfors-Skellefteå
Projektet och dess förväntade miljökonsekvenser beskrivs närmare i program för miljökonsekvensbedömning (se remissmaterial ovan).
Mer information
För mer information om denna remiss, vänligen kontakta Egon Enocksson egon.enocksson@naturvardsverket.se.