Bolaget Nord Stream 2 AG har tidigare anlagt två gasledningar från Vyborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. De nya ledningarna kommer till stor del att följa samma sträckning som de befintliga, vilka togs i drift 2012.
Bolaget Nord Stream 2 AG:s gasledningsprojekt omfattas av FN-konventionen om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang, Esbo-konventionen. Konventionen ger möjlighet att lämna synpunkter på planerade projekt i andra länder som kan ha gränsöverskridande miljöpåverkan i det egna landet. Naturvårdsverket är ansvarig myndighet i Sverige för detta samråd.
Samråd Danmark 2019
- Alternativ sträckning sydöst om Bornholm
Svenska myndigheter, organisationer och allmänheten inbjöds mellan 21 maj 2019 och 12 juli 2019 att lämna synpunkter på bolaget Nord Stream 2 AG:s miljökonsekvensbeskrivning för gasledningsprojektet avseende den sydöstra sträckningen i Danmark. Danmark har tidigare fattat beslut om den sydostliga sträckningen och uppdaterat med ett beslutat tillägg till tidigare beslut. Nu har även beslut om drift av Nord Stream 2 projektet i de danska delarna beslutats.
Tilläggsbeslut 2020
Beslut
Sveriges svar till Danmark, 10 juli 2019
Samrådsunderlag, maj 2019
Samråd Danmark 2018
- Alternativ sträckning nordväst om Bornholm
Svenska myndigheter, organisationer och allmänheten inbjöds under hösten att lämna synpunkter på bolaget Nord Stream 2 AG:s miljökonsekvensbeskrivning för gasledningsprojektet avseende den nordvästra sträckningen i Danmark. Naturvårdsverket har samordnat synpunkterna enligt Esbo-konventionen i detta samråd.
Sveriges svar till Danmark, december 2018
Samrådsunderlag, november 2018
Samråd Danmark, 2017
Ursprungsplanen var att samråd för samtliga länder skulle ske samtidigt, men med hänsyn till vissa omständigheter skedde Danmarks samråd enskilt.
Samråd Finland, Tyskland och Ryssland, 2017
Samrådet gällde de planerade åtgärder inom Rysslands, Finlands, Danmarks och Tysklands ekonomiska zoner och territorialvatten som kan förorsaka miljöpåverkan på Sveriges territorialvatten eller i svensk ekonomisk zon.
Uppdatering om beslutandeprocessen i Tyskland, januari 2018
Finland beviljar Nord Stream 2 ansökan, april 2018
Finlands bemötande av svenska synpunkter, september 2019
Sveriges svar till Ryssland, Finland och Tyskland, juni 2017
Samrådsunderlag, 7 maj 2017
Informationsmöte den 2 maj 2017
Den 2 maj höll Naturvårdsverket ett informationsmöte i Stockholm tillsammans med Näringsdepartementet och bolaget Nord Stream 2 AG.
Dokumentation från det publika informationsmötet den 2 maj 2017
Underrättelse, 2013
Sverige har tidigare (2013-04-08), genom Naturvårdsverket, underrättat övriga länder runt Östersjön om projektet inom svensk ekonomisk zon och Sverige har på motsvarande sätt underrättats av övriga länder om projektet inom deras havsområden. Samtliga länder runt Östersjön meddelade att de ville delta i det kommande samrådet kring framtagandet av miljökonsekvensbeskrivningen. Efter remiss inom Sverige översändes synpunkter på vad som borde ingå i kommande miljökonsekvensbeskrivningar till ansvariga länder.
Kontakt för mer info
Richard Kristoffersson, handläggare Miljöskyddsenheten, richard.kristoffersson@naturvardsverket.se