Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter
Naturvårdsverket anser att det finns risk för en negativ påverkan på miljön från verksamheten enligt följande:
- påverkan på närliggande vattendrag och våtmarker med avseende på utsläpp av metaller och läckagevatten/anrikningssand från dammarna
- dammarna är inte byggda enligt tillståndet vilket kan innebära risker
- länshållning av dagbrottet kan leda till påverkan på delar av våtmarken Kokkovuoma, som torrläggs om grundvattennivåerna sänks
- damning från transporter
Beskrivning
Naturvårdsverket inkom den 26 juni 2018 med ansökan om delvis återkallelse av Gränsälvskommissionens tillstånd till mark och miljödomstolen i Umeå. Verksamhetsutövaren Kaunis Iron återstartade gruvverksamheten i mitten av juli 2018 trots den pågående domstolsprocessen om tillståndet.
Domstolen kungjorde Naturvårdsverkets ansökan i september 2018 och syn utom huvudförhandling hölls i Tapuli/Kaunisvaara i oktober 2018. För närvarande pågår skriftväxling och huvudförhandling kan ske under senare delen av 2020. Dom kommer vanligtvis cirka 2–3 månader efter huvudförhandlingen. Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.
Bakgrund
Tidigare verksamhetsutövaren Northland Resources AB bedrev sin verksamhet med avvikelser från det gällande tillståndet (Gränsälvskommissionens beslut från den 20 augusti 2010 i mål M 11/09). Naturvårdsverket anser att gruvdrift inte bör tillåtas enligt gällande tillstånd. Under 2017 framkom att Kaunis Iron AB ville ta över tillståndet och bedriva gruvverksamhet på samma sätt som tidigare. Naturvårdsverket skickade därför en skrivelse den 29 november 2017 till Northland Resources AB:s konkursbo (med kopia till Kaunis Iron AB) där verket redogör för sin syn i bland annat följande frågor:
- Gränsälvskommissionens beslut från den 20 augusti 2010, dess utformning och innehåll,
- att Naturvårdsverket anser att det inte är möjligt att bedriva verksamheten i Tapuli på samma sätt som Northland Resources AB bedrev verksamheten och att ett sådant förfarande är i strid med gällande tillstånd, samt att
- drift kan komma att innebära risker för negativ miljöpåverkan i form av bland annat utsläpp till vatten, grundvattenavsänkning samt dammläckage.
Kaunis Iron AB valde att ta över verksamheten och gå in som ny verksamhetsutövare den 19 februari 2018. Trots den pågående domstolsprocessen om tillståndet till verksamheten återstartade Kaunis Iron AB verksamheten den 12 juli 2018.
Nuläge
Muntlig förberedelse hölls i målen om återkallelse (M 1828-18) och nya ansökan (M 2090-19) 25–29 maj 2020. Efter det har Naturvårdsverket den 24 augusti 2020 yttrat sig över protokollet från den muntliga förberedelsen och ytterligare kompletteringar (yttrandena finns i tidslinjen nedan).
Mark- och miljödomstolen gjorde i juli 2020 bedömningen att förutsatt att samhällsläget tillåter det kommer det vara möjligt att hålla en sammanhållen huvudförhandling med gemensam syn i målen M1828-18 och M 2090-19 under barmarkssäsongen 2021.
Parallella prövningar
Kaunis Iron AB har i juli 2019 inkommit med en ny ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå (målnummer M 2090-19). Ansökan rör ett nytt tillstånd enligt 9 och 11 kap MB för hela verksamheten inklusive gruvbrytning i Sahavaara. Skriftväxling pågår i målet och Naturvårdsverket yttrade sig den 15 maj över de kompletteringar som krävs för att ansökan ska kunna tas upp till prövning av mark- och miljödomstolen (yttrandet finns i tidslinjen nedan).
Utöver det har Länsstyrelsen Norrbotten hos mark- och miljödomstolen i Umeå begärt omprövning av det villkor i Gränsälvskommissionens beslut från den 20 augusti 2010 som berör ekonomisk säkerhet. Syftet med ekonomisk säkerhet är att staten, det vill säga skattebetalarna, inte ska behöva bekosta de återställningsåtgärder som behövs då en verksamhetsutövare inte har möjlighet att utföra och bekosta dessa (exempelvis vid en konkurs). Naturvårdsverket anser att den nuvarande ekonomiska säkerheten på cirka 30 miljoner kronor som Kaunis Iron AB ställt är för alldeles låg.
Mark- och miljödomstolen i Umeå meddelade dom 2019-12-12 i målet om ekonomisk säkerhet som heter M 3451-18. Av domen framgick att Kaunis Iron AB ska ställa en ekonomisk säkerhet på ett engångsbelopp på 155 miljoner kronor, vilket är en klar förbättring jämfört med den nuvarande säkerheten på ca 30 miljoner kr. Dock är beloppet fortsatt lågt jämfört med de beräkningar på återställningskostnader på uppåt 300–400 miljoner kr som framkommit i målet. Kaunis Iron har överklagat domen till mark- och miljööverdomstolen (MÖD) som kommer pröva målet. Naturvårdsverket har yttrat sig i målet som i MÖD heter M 813-20 15 maj 2020 (yttrandet finns i tidslinjen nedan) Säkerheten kan fastställas till det högre beloppet först när besked kommer från Mark- och miljööverdomstolen.