Rådet är administrativt knutet till Naturvårdsverket. Regeringens uppdrag till rådet framgår av 11–14 §§ förordningen (2012:989) med instruktion för Naturvårdsverket.
Tillsyns- och föreskriftsrådet består av företrädare för
- Naturvårdsverket,
- Havs- och vattenmyndigheten,
- Kemikalieinspektionen,
- Folkhälsomyndigheten,
- Statens jordbruksverk och
- Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö
Dessutom ska det i rådet finnas två ledamöter som företräder kommunerna och två som företräder länsstyrelserna.
Protokoll och årsrapporter
Register över författningar
En av rådets uppgifter är att hålla register över EU:s och Sveriges författningar inom miljöbalkens område. Registren finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Många myndigheter har ansvar inom miljöbalken
Ett stort antal centrala, regionala och lokala myndigheter har särskilt utpekade uppgifter då det gäller miljöbalken. Det centrala vägledningsansvaret för tillsyn är fördelat på tretton myndigheter. Alla länsstyrelser har tillsynsvägledningsansvar regionalt och ansvar för den operativa tillsynen har mer än 300 regionala och lokala myndigheter.
Dessa myndigheter plus ytterligare ett antal har också bemyndigande att meddela föreskrifter i olika frågor enligt Miljöbalken.
Tillsynsvägledningsplaner
Gemensamt arbete på central nivå för treåriga tillsynsvägledningsplaner
De centrala miljöbalksmyndigheterna Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket samarbetar för att ta fram treåriga tillsynsvägledningsplaner inom miljöbalkens område.
Arbetet följer en struktur som myndigheterna kommit överens om i Tillsyns- och föreskriftsrådet, där även representanter från kommun, SKL och länsstyrelser ingår. Behovet av tillsynsvägledning kartläggs via en gemensam enkät som ställs till de operativa tillsynsmyndigheterna.