Ansökan
Sista ansökningsdag är tisdagen den 17:e september 2019.
Inriktning
I "Viltet och viltförvaltningen – Forskningsstrategi för perioden 2015–2020 för Naturvårdsverkets forskningsmedel ur Viltvårdsfonden" presenteras ramarna och inriktningen för utlysningen av forskningsmedel. Andra viktiga utgångspunkter för utlysningen är "International evaluation of Swedish Wildlife Research 2003–2014" och Naturvårdsverkets "Strategi för svensk viltförvaltning".
I enlighet med forskningsstrategin mm efterfrågar Naturvårdsverket forskning inom följande tre prioriterade forskningsområden:
- Verktyg för viltförvaltningen
Området inkluderar utveckling, test och kvalitetssäkring av metoder för viltövervakning, samt utveckling och utvärdering av förvaltningsåtgärder för att påverka viltstammarnas storlek och utbredning, eller minska skador. Vidare efterfrågas utveckling av verktyg för prognoser för populationsutveckling, samt forskning kring effekter av jakt under olika förutsättningar. Forskning som tillämpar och utvecklar teoretiska modeller och avancerade kvantitativa metoder för att förbättra de verktyg som finns tillgängliga för att förutsäga långsiktiga konsekvenser av förvaltningsbeslut om vilt och ekosystemprocesser välkomnas.
- Från en- till flerartsförvaltning
Området inkluderar forskning om interaktioner inom flerartssystem samt olika förvaltningsåtgärders direkta och indirekta påverkan på arter och system. Här efterfrågas en eller flera riktade satsningar som inkluderar flera viltarter.
- Framtidens viltförvaltning
Inom området efterfrågas forskning kring förvaltning av komplexa system (Governance); förebyggande och hantering av konflikter; förvaltningens legitimitet; dialog och kunskapsöverföring mellan forskning och förvaltning/avnämare; samhällsförändringar, etik, jaktens roll som näring och viltets värde som resurs (ekosystemtjänster), samt kostnader som viltet orsakar.
Utmaningarna inom respektive prioriterat forskningsområde, som delvis är överlappande, är stora och mångfacetterade och vi välkomnar såväl inomvetenskaplig som interdisciplinär forskning. Forskningen kan vara naturvetenskaplig, samhällsvetenskaplig och/eller humanistisk. Transdisciplinär forskning som är gränsöverskridande mellan forskarvärlden och det övriga samhället kommer också att behövas. Ett utvecklat projektsamarbete mellan flera forskare eller forskargrupper och mellan forskning och förvaltning är ofta angeläget inom samtliga tre prioriterade forskningsområden.
En närmare beskrivning av de prioriterade forskningsområdena, bakgrunden till dessa, samt principer och förutsättningar för forskningsfinansieringen med mera, finns i forskningsstrategin (se länk nedan). För att främja en akademisk karriär av lovande forskare inom viltforskningen kommer särskilt också att värderas behovet av finansiering av yngre projektledare (från 3 till 8 år efter doktorsexamen) (se länk till instruktioner och internationell utvärdering nedan).
Två olika bidragsformer
Naturvårdsverket har valt att dela upp årets utlysning av medel ur Viltvårdsfonden i två olika delutlysningar:
- Viltvårdsfonden: Forskningsprojekt 1–3 år
- Viltvårdsfonden: Kunskapssammanställningar mm
Inom ramen för delutlysningen "Kunskapssammanställningar mm" kan man även söka medel för t ex genomförandet av vetenskapliga konferenser och för att etablera internationella konsortier för att utveckla projekt som syftar till finansiering inom EU eller hos andra internationella forskningsfinansiärer.
Mer information om respektive delutlysning finns i instruktionerna för sökande (se länk nedan).
Vem kan söka?
För att vara behörig att söka forskningsmedel och vara huvudsökande ska du vara disputerad och bedriva forskning vid svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet som bedriver forskning som del av sitt uppdrag. Huvudsökande måste vara knuten till en organisation med svenskt organisationsnummer.
Ansökningar ska skickas in elektroniskt via Naturvårdsverkets ansökningsportal (se länk nedan). Om du inte tidigare har registrerat dig, måste du först skapa en användarprofil genom att logga in som ny användare.
Tidplan för ansöknings- och beredningsprocess
Juni - september 2019
- Utlysning på Naturvårdsverkets webbplats i juni
- Sista ansökningsdag är 17:e september
September - december 2019
- Ansökningar granskas av vetenskaplig expertis
- Vetenskapliga kommittén för viltforskning granskar och bereder ansökningar och lämnar rekommendationer för beslut
December 2019 - februari 2020
- Naturvårdsverket fattar beslut om fördelning av medel när besked inkommit från Regeringen om Naturvårdsverkets tilldelning av medel ur Viltvårdsfonden för forskningsfinansiering
- Sökande får besked om beslut via e-post
- Beslut om beviljade bidrag publiceras på Naturvårdsverkets webbplats
- Villkor för bidrag (kontrakt) skickas till de forskare som fått medel beviljat
Så här ansöker du
Mer information
Kontakt
Anders Lundvall, Forskningssekreterare
E-post: anders.lundvall@naturvardsverket.se
Telefon: +46 (0)10 698 12 27