Fjorton av våra sexton miljökvalitetsmål bedöms inte vara möjliga att nå till 2020 med beslutade styrmedel och planerade åtgärder.
Med denna utlysning vill Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten (HaV) finansiera ett syntesarbete som ökar kunskapen om förvaltningsprocesser som bygger på ekosystemansatsen och hur dessa kan tillämpas i förvaltning av hav och vatten samt verksamheter som påverkar dessa.
Utgångspunkten för syntesen är ekosystemansatsen såsom den sammanfattas i sex rubriker i Naturvårdsverkets vägledning om ekosystemansatsen (Ekosystemansatsen - En väg mot bevarande och hållbart nyttjande av naturresurser. Rapport 5782, Naturvårdsverket, 2007) och HaV:s rapport om tillämpning av ekosystemansatsen i havsplaneringen som beskrivs i rapporten Tillämpning av ekosystemansatsen i havsplaneringen (Havs- och vattenmyndighetens rapport 2012:14, se tabell 1 under Bakgrundsmaterial nedan och beskrivningarna i nämnda rapporter).
För denna syntes krävs ett tvärvetenskapligt angreppssätt som lyfter fram både samhällsvetenskapliga perspektiv på förvaltningsprocesser och natur- och samhällsvetenskapliga behov av kunskap och utvärdering av effekter på ekosystemen och samhället.
Syntesen ska innehålla en kunskapssammanställning av erfarenheter av att framgångsrikt införliva ekosystemansatsen i olika typer av miljö- och naturresursförvaltning och en analys av hur denna kunskap skulle kunna tillämpas i förvaltning av hav och vatten. Målet är att identifiera och lyfta fram exempel på förvaltnings- och rådgivningsprocesser, tillvägagångssätt och verktyg som kan tillämpas i fisk-, havs- och vattenförvaltningen i Sverige. Vidare ska syntesen beakta hur ekosystembaserad förvaltning kan genomföras med olika tidsmässiga, rumsliga och administrativa avgränsningar.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten bjuder in organisationer, enskilda forskare eller forskargrupper att komma med ansökningar för syntesarbetet i storleksordningen på totalt 1,5 miljon kronor (inklusive overheadkostnader) för 2017. Sista ansökningsdag är den 15 september 2016.
Tillämpning i miljöarbetet
För att på sikt nå miljökvalitetsmålen måste det ske en samhällsomställning som förebygger miljöproblem. En ekosystembaserad förvaltning kan få stor betydelse för en sådan omställning. Ekosystembaserad förvaltning tar hänsyn till hur människan, livsmiljöer och arter samspelar och påverkar varandra, samt hur olika intressenter involveras i förvaltningsprocesserna.
Det finns stora utmaningar inom havs- och vattenförvaltning när det gäller att ta ansvar för gemensamma naturresurser, att förstå påverkansamband och att göra avvägningar mellan olika användningsområden. För en långsiktig förvaltning samt ett hållbart nyttjande av naturresurser finns behov av helhetssyn på ekosystemen och sektorsintegrering, särskilt vad gäller konflikter mellan olika typer av exploatering och naturskydd. För att kunna förena förvaltningen av livsmiljöer och naturresurser behövs processer och verktyg för att kunna ta steget från enartsförvaltning till att förvalta miljön med dess produktion av ekosystemtjänster på ett sammanhållet sätt. Det ställs därför krav på samverkan på olika nivåer (lokalt, nationellt, regionalt, och internationellt) inom förvaltningsprocesserna.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten räknar med att kunna dra nytta av resultaten från denna satsning vid bland annat uppföljning av miljökvalitetsmålen Hav i balans, Levande kust och skärgård, Levande sjöar och vattendrag, och Ett rikt växt- och djurliv. Särskilt betydelsefullt kan resultaten vara för de preciseringar som berör fiskförvaltning, skydd av värdefulla miljöer och möjligheten för människor att använda naturen på ett hållbart sätt.
Resultaten från syntesen ska användas i Havs- och vattenmyndighetens arbete med att genomföra ekosystemansatsen inom flera förvaltningsområden, samt även i arbetet med att ta fram en strategi för hur en ekosystembaserad fiskförvaltning kan utvecklas så att den blir en integrerad del i uppfyllandet av målen i havs- och vattenförvaltningen (Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev 2016).
Prioriteringar
Detta syntesarbete ska innehålla:
- Goda exempel på förvaltnings- och rådgivningsprocesser, tillvägagångssätt och verktyg för att tillämpa ekosystemansatsen. Exemplen kan komma från alla typer av miljö- och naturresursförvaltning, men ska ha relevans för tillämpning i akvatiska miljöer.
- Analys av hur de exempel som lyfts fram kan tillämpas för att utveckla genomförandet av ekosystemansansatsens principer i fisk-, havs- och vattenförvaltningen.
- Identifiera förutsättningar och behov för att utveckla förvaltnings- och rådgivningsprocesser vid tillämpning av ekosystemansatsen i miljö- och naturresursförvaltning.
Vem kan söka?
Behörig att söka är vetenskapliga organisationer eller disputerad forskare/forskargrupper vid universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter som bedriver forskning som en del av sitt uppdrag. Med forskningsinstitut avses organisationer som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet. Huvudsökande måste vara knuten till en organisation med svenskt organisationsnummer. Forskargrupper med tvärvetenskaplig kompetens som främjar samarbete mellan institutioner och discipliner kommer att prioriteras.
Ytterligare information finns på webbsidan:
Tidsplan för ansökningsprocess
- 15 september 2016: Sista ansökningsdag
- 1 december 2016: Beslut om finansiering
- 1 januari 2017: Satsningen startar
Kontakt
Cecilia Lindblad, Telefon: 010-698 12 95
Pia Norling, Telefon: 010-698 60 97
Så här söker du
Bakgrundsmaterial
EEA, 2014. The DPSIR framework:
Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område:
Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/556/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (Ramdirektiv om en marin strategi):
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 september 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG:
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/812 av den 20 maj 2015 om ändring av rådets förordningar (EG) nr 850/98, (EG) nr 2187/2005, (EG) nr 1967/2006, (EG) nr 1098/2007, (EG) nr 254/2002, (EG) nr 2347/2002 och (EG) nr 1224/2009, samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1379/2013 och (EU) nr 1380/2013, vad gäller landningsskyldigheten, och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1434/98:
Havs- och vattenmyndigheten, 2012. Tillämpning av ekosystemansatsen i havsplaneringen. Havs- och vattenmyndighetens rapport 2012:14:
Naturvårdsverket, 2007. Ekosystemansatsen. En väg mot bevarande och hållbart nyttjande av naturresurser. Rapport 5782:
Naturvårdsverket, 2015. Styr med sikte på miljömålen. Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av miljömålen 2015. Rapport 6666:
SOU 2014:50 Med miljömålen i fokus – hållbar användning av mark och vatten, 2014:
Tabell 1. Havs- och vattenmyndighetens rapport om tillämpning och Naturvårdsverkets vägledning om ekosystemansatsen (EA)
HaV:s rapport om tillämpning av EA i havsplaneringen
|
Naturvårdsverkets vägledning av EA
|
1.
|
Gemensamma mål och delaktighet
|
Gemensamma mål och delaktighet
|
2.
|
Naturens förmåga att producera varor och tjänster är överordnad; försiktighetsprincipen ska tillämpas
|
Naturens kapacitet att producera varor och tjänster sätter gränser
|
3.
|
All slags kunskap ska beaktas
|
Kunskap är en källa till framgång
|
4.
|
Värdera ekosystemen samhällsekonomiskt
|
Att göra eller inte göra – men det kostar
|
5.
|
Avgränsningar i tid och rum
|
Avgränsningar i tid och rum
|
6.
|
Flexibel och anpassningsbar
|
Flexibilitet i förvaltningen
|