För att din ansökan ska rangordnas ska den:
- Svara mot frågeställningarna i utlysningstexten.
- Ha hög vetenskaplig kvalitet och hög relevans för Naturvårdsverkets och Havs och vattenmyndighetens miljöarbete (den granskas ur båda perspektiven).
- Ha en tydlig kommunikationsplan som även beskriver kommunikationen mellan forskare och användare under projektets gång.
Vem kan söka bidrag?
Du som är disputerad och bedriver forskning vid universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter som bedriver forskning som en del av sitt uppdrag, är behörig att vara huvudsökande. Med forskningsinstitut avses organisationer som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet. Huvudsökande måste vara knuten till en organisation med svenskt organisationsnummer.
När kan bidrag sökas?
Du kan söka bidrag när vi har utlysningar. Det gör du i vår Ansökningsportal. På denna sida finns information om hur du ska fylla i formulär och bilagor, samt hur finansierad forskning ska publiceras.
Sista ansökningsdag för utlysningarna anges i utlysningstexten. Möjligheterna att få administrativt stöd med vår ansökningsportal EDA är begränsat till kontorstid. Därför råder vi dig att skicka din ansökan innan kl. 17.00.
Skapa användarprofil
Gå in i Ansökningsportalen och markera "ny användare". "Begäran om inloggning" kommer då upp. Fyll i dina uppgifter. Inloggningsuppgifter kommer sedan till din e-postadress.
Skapa en ansökan
Logga in och välj ny ansökan och utlysning. Spara-knappen finns längst ned i formuläret. När du känner dig färdig med ansökan väljer du knappen kontrollera uppgifter. Därefter kan du välja skicka in ansökan. Du får då en bekräftelse på att ansökan kommit in och får också ett diarienummer.
Projektbeskrivningen ska helst skrivas på engelska eftersom vi ofta använder oss av granskare från andra länder än Sverige. Om ansökan skrivs på svenska kommer den att översättas av en professionell översättare utan särskilda kunskaper inom forskningsområdet.
Referens
Högst upp på sidan ser du ett grått fält. Där står dina kontaktuppgifter. Fyll i Referens (med referens menar vi de uppgifter din organisation behöver för att ta emot eventuellt tilldelade medel så att pengarna kommer till rätt avdelning hos dig).
CV som bilaga
Bifoga CV för samtliga projektdeltagare i en gemensam pdf-fil (max 4 MB).
Projekttitel (svenska och engelska)
Välj ett namn som är lätt att förstå och komma ihåg. Projektets namn ska ge en tydlig bild av vad forskningen handlar om.
Sammanfattning för webben (svenska och engelska)
Skriv en sammanfattning på svenska och engelska med maximalt 2000 tecken inklusive blanksteg. Alla beviljade projekt kommer att vara sökbara i ansökningsportalens databas som finns publicerad på Naturvårdsverkets webbplats. Bland de uppgifter som finns tillgängliga vid sökningar är sammanfattningen. Det är därför viktigt att den är lättillgänglig och begriplig även för de som inte är specialister inom området. Den svenska och engelska sammanfattningen ska överensstämma med varandra.
Projekttid
Fyll i projektstart och projektslut.
Projektbeskrivningsbilaga
Skriv en projektbeskrivning (helst på engelska) för hela perioden och bifoga den som en pdf-fil (max 4MB). Den får bestå av maximalt 15 A4-sidor exklusive litteraturlista/referenser. Använd Times New Roman och teckenstorlek 12 punkter.
Projektbeskrivningen ska ha följande rubriker:
- Syfte och frågeställningar
Redogör för projektets övergripande syfte, gemensamma vetenskapliga frågeställningar, inriktning och avgränsningar. Beakta utlysningstexten.
- Forskningsuppgiften/Teori och metod
Under denna rubrik efterfrågas en detaljerad redogörelse för forskningsuppgiften, inklusive teori och metod.
- Kunskapsläge
Beskriv översiktligt kunskapsläget (”state of the art”) nationellt och internationellt samt relevant pågående forskning.
- Praktisk relevans
Beskriv forskningens betydelse och användbarhet för Naturvårdsverkets/ Havs- och Vattenmyndighetens och andra användare. Beskriv också hur projektet bidrar till miljökvalitetsmål, hur resultaten praktiskt kan användas.
- Organisation och ledning
Beskriv hur forskningsprojektet är organiserat med avseende på projektets genomförande och på vetenskaplig och praktisk ledning. Beskriv vilka ämnesområden och kompetenser som ingår, hur de samverkar och motivera hur de bidrar till att uppnå projektets syfte. Redogör för de nätverk och sammanhang som projektets forskare ingår i.
- Open access- data och vetenskapliga artiklar
(Se nedan).
- Kommunikation
Beskriv planerad kommunikation både inom projektet och med Naturvårdsverket/ Havs- och Vattenmyndigheten och andra målgrupper. Kommunikationsaktiviteterna ska också föras in under projektets aktivitetsplan för att ge en samlad bild av samtliga aktiviteter. Vid alla kommunikationsaktiviteter ska det framgå att forskningen är finansierad av Naturvårdsverket. (Se nedan).
- Aktivitetsplan
Redovisa en översiktlig plan för hela perioden där forskningens olika aktiviteter och leveranser framgår (inkl. publicering och kommunikation).
- Budget
Redovisa detaljerad budget enligt den Excel-mall som finns här för hela projektet, fördelat på aktiviteter och eventuella delprojekt i aktivitetsplanen. Bifoga ifyllda budget-mallen till projektbeskrivningen.
I mallen ska det anges hur stort OH-påslag som ansökan har. Detta kommer att vara en del av bedömningen av ansökningarna, eftersom Naturvårdsverket har ett begränsat forskningsanslag som måste användas kostnadseffektivt.
> Budget-mall (xls)
- Referenser
Lista referenslitteratur.
Budgeterade kostnader för projekt (SEK)
Ange här budget för hela projektet fördelat på löner, resor, och eventuella övriga kostnader enligt mallen.
Den maximala budgeten för satsningen (se utlysningen) inkluderar overheadkostnader.
Bidraget ska användas i huvudsak på det sätt som beskrivs i inlämnad ansökan och enligt villkoren för bidraget.
Miljömål
Ange vilket eller vilka miljökvalitetsmål som programmet bidrar till.
Pågående projekt
Ange forskningsprojekt som du eller andra i projektet är involverade i och som är relaterade till detta projekt. Välj nytt för varje projekt du vill redovisa.
Sökta projekt från annan finansiär
Ange här eventuella relaterade projekt som du sökt från annan finansiär. Välj nytt för varje projekt du vill redovisa.
Open access
Datapubliceringsplan
Beskriv vilka data projektet kommer att generera, hur de ska lagras och när och hur de ska göras tillgängliga.
Källdata som tas fram under forskningsprojektet måste publiceras inom rimlig tid och vara öppet tillgängliga genom relevanta nationella och/eller internationella organisationer för datapublicering. För mer information se Naturvårdsverkets datapolicy:
Notera att svenska universitet, högskolor och andra myndigheter ansvarar för säker förvaring av de data som samlas in genom deras verksamhet. Bidrag till datalagring som kan anses ligga inom myndighetens ansvar ska inte ingå i ansökan.
Publicering av vetenskapliga artiklar
Forskning finansierad helt eller delvis av Naturvårdsverket ska publiceras med open access, vilket innebär att forskningsresultaten blir fria att läsa och ladda ner från internet. Kostnaden för publicering med open access ska inkluderas i forskningsansökningens budget.
Resultaten ska publiceras med open access på ett av följande två sätt:
- publiceras i tidskrifter som tillämpar open access direkt,
- publiceras i traditionella tidskrifter, och då arkivera artikeln inom sex månader efter publicering i en öppet sökbar databas. Detta kallas parallellpublicering.
Om förlagets standardavtal inte tillåter parallellpublicering inom sex månader ska forskaren kräva att förlaget gör ett undantag. Använd då tilläggsavtal. Om förlaget inte accepterar bör forskaren publicera i en annan tidskrift.
Riktlinjer för forskningskommunikation
Du som beviljas medel ska göra insatser för att kommunicera forskningen. Vid sidan av vetenskaplig publicering och utbyte med andra forskare ska kommunikationen bidra till att forskningen integreras och kan användas av myndigheter och avnämare. Det bör finnas specifika mål för insatserna. Till exempel att skapa tydlighet kring forskningens syfte och resultat, att målgrupperna ska få kännedom, ha möjlighet att göra inspel, eller liknande.
Redogör följande ämnen i kommunikationsplanen:
- Målgrupper som har identifierats för användning av forskningsresultaten.
- Hur Naturvårdsverket och Hav, samt andra identifierade målgrupper kommer att involveras.
- Beskriv hur resultaten från forskningen kommer att redovisas.
- Förtydliga insatser för att kommunicera forskningen under projektens gång till exempel nyhetsbrev, pressmeddelande, publicering på hemsida, med mera.
- Sammanställ alla kommunikationsaktiviteter i projektets tidplan.
Målgrupper
Beskriv i ansökan vilka målgrupper som har identifierats för forskningen.
Mottagargrupper
Varje beviljad forskningssatsning ska upprätta en mottagargrupp där relevanta handläggare hos Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndigheten, samt eventuellt andra intressenter, ingår. Regelbunden kontakt bör hållas med mottagargruppen.
Slutkonferens och förmedling av resultat
Du som beviljas medel ska skriva en slutrapport på svenska samt en kortare sammanfattning i lämpligt format. Forskningssatsningar som beviljas medel bör genomföra ett slutseminarium där forskningsresultaten presenteras för avnämare. Beskriv i ansökan hur resultaten från forskningen kommer att förmedlas, till olika målgrupper.
Kommunikationsinsatser
Redogör även för andra utåtriktade kommunikationsinsatser som ses som relevanta. Nyhetsbrev, pressmeddelanden, publicering av nyheter på universitets hemsida, med mera.
Sammanställ i aktivitetsplan
Alla kommunikationsaktiviteter ska föras in under projektets aktivitetsplan för att ge en samlad bild av aktiviteter som planeras inom forskningssatsningen. Uppge även kommunikationsaktiviteter som riktar sig till andra forskare, forskningsseminarier, konferenser med mera. Kommunikationen bör starta så tidigt som möjligt och ske fortlöpande under hela forskningens gång.
Delta i Naturvårdsverkets årliga Forskningsdag
Du förväntas delta i Naturvårdsverkets årliga forskningsdag men även i andra konferenser och seminarier och delta på eventuella årsmöten med närliggande projekt.
Webbsida
Du ska löpande informera om forskningen på en webbsida för att underlätta insyn och kännedom hos intressenter som är involverade i satsningen.
Exempel på uppgifter som ska finnas tillgängliga på webben;
- Vad forskningen ska åstadkomma, vilka problem/frågor avses?
- Vilka personer och institutioner som ingår i satsningen
- Mottagargrupp
- Forskningens olika delar/workpackages
- Kontaktuppgifter
- Resultat, publiceringar
- Planerade konferenser, seminarier, etcetera
- Finansiär
- Ett filmklipp som beskriver/sammanfattar projektet
Omfattningen på forskningen avgör vilka av punkterna som är relevanta.