EU:s regionala utvecklingsfond
Syftet med Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, är att stärka ekonomisk och social sammanhållning inom EU genom att minska de regionala skillnaderna. ERUF investerar i tillväxt och sysselsättning för att stärka den regionala utvecklingen. Inom fonden finns åtta regionala strukturfondsprogram, ett nationellt regionalfondsprogram och ett program för Europeiskt territoriellt sammarbete (INTERREG).
De regionala strukturfondsprogrammen
Programmen arbetar mot målet tillväxt och sysselsättning. Insatserna som stöds ska utveckla näringslivet i hela landet inom innovation, entreprenörskap och grön ekonomi. I Sverige finns åtta regionala program. Den svenska regeringen och EU-kommissionen bestämmer utformningen av programmen. Tematisk fokus ligger på olika områden i olika regioner som till exempel forskning, teknisk utveckling och innovation, innovation för en koldioxidsnål ekonomi eller främja hållbara transporter.
Tillväxtverket är den svenska myndighet i Sverige som ansvarar för de regionala strukturfondsprogrammen.
Det nationella regionalfondsprogrammet
Programmet, som är nytt för programperioden 2014–2020, ska möjliggöra satsningar som är önskvärda men svåra att genomföra inom ramen för de regionala strukturfondsprogrammen. Det nationella regionalfondsprogrammet bygger på Europas tillväxtstrategi, Europa 2020 - strategin för en smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Programmet ska identifiera och möjliggöra synergieffekter mellan regional, nationell och europeisk politik. Programmet har tre insatsområden:
Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovationAtt öka små och medelstora företags konkurrenskraftAtt stödja övergången till koldioxidsnål ekonomi i alla sektorer
Tillväxtverket är den svenska myndighet i Sverige som ansvarar för det nationella regionalfondsprogrammet.
Programmet för Europeiskt territoriellt sammarbete (INTERREG)
EU:s program för territoriellt samarbete har utformats för att lösa problem som överskrider administrativa gränser och kräver en gemensam lösning. Syftet är att uppmuntra städer och regioner från olika medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk
Sverige deltar i 14 Interreg-program. Nuvarande programperiod för 2014-2020 är den femte perioden och benämns som Interreg V.
I de flesta programmen är specifika geografiska områden utpekade, till exempel Östersjöregionen, som är Europas första makroregion, och som Sverige tillhör. I några program samarbetar man inom hela EU. Även länder som inte tillhör EU kan i vissa fall delta i Interregprojekt.
Inom INTERREG finns tre samarbetsformer: gränsöverskidande, transnationellt och interregionalt.
Gränsöverskridande
I de gränsregionala samarbetsprogrammen sker samarbetet mellan regioner som fysiskt gränsar till varandra. Det är med andra ord samarbetsprogram som berör Sveriges närmaste grannländer. Syftet med dessa program är att förstora regionen och därmed öka förutsättningarna för tillväxt och sysselsättning.
Transnationellt
I de transnationella programmen sker samarbetet i större angränsande regioner. Dessa program omfattar ibland hela länder och ibland delar av länder.
Interregionalt
De interregionala samarbetsprogrammen omfattar hela EU. De regioner eller länder som får stöd från de interregionala samarbetsprogrammen behöver inte gränsa till varandra. Tyngdpunkten för samarbetet ligger på erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande mellan regionala och lokala aktörer. Dessutom finns samarbetsprogram som fokuserar på forskning och analyser.
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)
Fonden stöder EU:s politik för landsbygdsutveckling. Den finansierar landsbygdsutvecklingsprogram i medlemsstaterna och i unionens regioner. Programmen utformas gemensamt av EU-kommissionen och medlemsstaterna med utgångspunkt i de strategiska riktlinjer för landsbygdsutvecklingspolitiken som har antagits av Europeiska rådet och prioriteringarna i de nationella strategiska planerna.
Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF)
Den Europeiska havs- och fiskerifonden är med och finansierar EU:s havs- och fiskeripolitik under perioden 2014–2020. I Sverige används pengarna för att utveckla fiske och vattenbruk som bidrar till gemensamma mål inom EU.