Batterifonden
Fram till den 1 januari 2009 betalades miljöavgifter för bly-, kvicksilver- och kadmiumbatterier in till fonden av batteriproducenter. Syftet med avgifterna var att finansiera åtgärder för att minska negativ påverkan på människor och miljö relaterat till batterier.
Regeringen beslutade 2012 hur resterande medel i fonden skulle fördelas. Största delen av befintliga medel avsattes då för informationsinsatser, insamling och återvinning samt forskning. Första året som Naturvårdsverket beviljade medel efter den nya fördelningen var 2013. Avsatta medel för information har delats ut och möjligheten till att få bidrag till insamling och återvinning har upphört.
Av Naturvårdsverkets regleringsbrev framgår att kvarvarande medel i batterifonden ska avsättas till forskning för utveckling av hållbara och kostnadseffektiva återvinningsmetoder för alla typer av batterier, fordonsenergirelaterad batteriforskning och batteriforskning för resurseffektivt nyttjande av förnybar energi. Energimyndigheten har fått till uppgift att fördela forskningsmedlen och gör det inom ramen för Batterifondsprogrammet.
Kadmiumbatterifonden
En miljöavgift för batterier finns kvar. Det är en avgift för slutna nickelkadmiumbatterier som den som först släpper batteriet på den svenska marknaden, det vill säga en producent, ska betala.
Avgiften är 300 kronor per kilo och faktureras av Naturvårdsverket. Avgifterna fonderas i Kadmiumbatterifonden.
Söka ersättning ur kadmiumbatterifonden
Ersättning ur kadmiumbatterifonden kan sökas av en producent eller kommun (eller den som anlitats av kommun eller producent) som har haft kostnader för
- sortering, återvinning eller bortskaffande av slutna nickelkadmiumbatterier
- information om hantering av nickelkadmiumbatterier.
Kontakta Naturvårdsverket för att ansöka om ersättning ur kadmiumbatterifonden.
Avgiften och fondens användningsområden regleras i 24-28 §§ i Förordning (2008:834) om producentansvar för batterier.