Minskade utsläpp inom jordbruket
Med stöd från Klimatklivet kan jordbrukssektorn ställa om till en mer klimatsmart och hållbar livsmedelsproduktion. Flera av åtgärderna har även möjliggjort omställning för andra aktörer på lokal och regional nivå, exempelvis genom tillvaratagandet av gödsel för produktion av biogas.

Resultat för jordbruket
- 311 aktörer har beviljats stöd
- Åtgärderna beräknas minska utsläppen med 79 400 ton koldioxid per år
Klimatklivet har hittills beviljat stöd till 311 aktörer inom jordbrukssektorn. Åtgärderna inom jordbruket sträcker sig över många av de olika områden som Klimatklivet ger stöd till. Här har vi samlat dem för att ge en bild av Klimatklivets stöd till jordbrukssektorn.
Den vanligaste åtgärden inom jordbruket är att byta från fossila bränslen till förnybar energi i de pannor som används för att torka spannmål eller värma upp stallar och växthus. Även bevattningspumpar byts ut så att de drivs av el istället för fossila bränslen.
Lantbrukare har även fått stöd för att ta till vara gödsel för att producera biogas. Det bidrar till att minska utsläppen av metan från gödsel samtidigt som den biogas som produceras gör det möjligt för andra aktörer att byta till förnybara bränslen och drivmedel.
Tillsammans bedöms åtgärderna inom jordbruket minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser med 79 400 ton koldioxid per år.
Gödsel blir till klimatsmart fordonsbränsle på Gotland
Brogas AB är en av de aktörer som fått stöd för att använda gödsel till att producera biogas. I filmen nedan berättar Magnus Ahlsten om hur hans åtgärd bidrar till att minska de klimatpåverkande utsläppen med över 3 000 ton koldioxid per år.