Fråga: Är det någon prioriteringsordning mellan ansökningarna till det befintliga statsstödet för efterbehandling och det nya statsstödet för efterbehandling inför bostadsbyggande?
Svar: Nej, ansökningarna till det befintliga statsstödet prioriteras för sig och ansökningarna till det nya statsstödet för efterbehandling inför bostadsbyggande prioriteras för sig.
Fråga: Finns det några krav på vilka typer av bostäder som måste uppföras på ett område som saneras av bidragsmedel?
Svar: Nej, bidraget omfattar ALLA typer av bostäder. Det finns inga krav på storlek eller utformning. Antalet bostäder är en prioriteringsgrund när det finns flera ansökningar om bidragsmedel.
Fråga: Hur långt kan en ansökan sträcka sig i tid?
Svar: Naturvårdsverket kan fatta beslut 10 år framåt i tiden, så länge beloppen ryms inom bemyndiganderamen. Det är dock viktigt inför kommande beslut att det tydligt framgår vilka kostnader som uppkommer vilket år. I de fall man inte vet fördelningen ska det framgå att det är en bedömning utifrån den tidsplan och de projektrisker mm man känner till vid ansökningstillfället.
Fråga: Kan man sanera för bidragsmedel innan detaljplanen är klar?
Svar: Ja, det räcker att kommunen beslutat att påbörja detaljplanearbetet för bostadsändamål för att medel ska kunna beviljas. Om det sker för stora avvikelser från ansökan kan bidragsmedlen dock behöva återbetalas helt eller delvis. Dialog ska föras med länsstyrelsen under projektets gång som vidare för en dialog med Naturvårdsverket så att detta kan undvikas. Vid prioritering för bidragsmedel mellan flera projekt väljs de med bäst förutsättningar för att kunna genomföras.
Fråga: Kan saneringen påbörjas och beviljas i efterhand?
Svar: Nej medel kan inte beviljas i efterhand.
Fråga: Hur snabbt måste ett beviljat bidrag förbrukas?
Svar: Inom det år som medlen är sökta och beslutade på. Ibland krävs det att man i sin ansökan fördelar kostnaden över fler år om man inte hinner slutföra projektet på ett år.
Fråga: Vad menas med att en exploatering försvåras?
Svar: Huvudmannen behöver visa att projektet försvåras utan bidragsmedel. Den görs genom att ta fram kostnadskalkyler som visar projektkostnader och intäkter för respektive år, där de antaganden som ligger till grund för bedömningen anges. En auktoriserad värderare ska göra, alternativt godkänna kalkylen som ska utgå från PM ”Modell för beräkning av lönsamhet, NAISvefa”.