Naturvårdsverket ser att det finns många organisationer och föreningar runt om i Sverige som har möjlighet att sprida information och kommunicera om allemansrätten till andra människor. Vi delar därför ut bidrag till alla typer av informations- och kommunikationssatsningar för att öka kunskapen om allemansrätten. I förlängningen ska detta arbete leda till att fler människor känner sig hemma i naturen och väljer att vara ute i naturen.
Projekt som beviljades medel 2017
Innehållet i informationsmaterialet ansvarar respektive organisation för.
Filmkampanj om allemansrätten
Projektet har resulterat i en informationskampanj om allemansrätten. Fyra korta filmer inom olika områden presenterar allemansrättens rättigheter och skyldigheter:
För mer information kontakta Svenskt Friluftsliv.
Med kanot i naturen
Svenska kanotförbundet har tagit fram en affisch som i punktform belyser de viktigaste delarna att tänka på i allemansrätten när det gäller paddling.
För mer information kontakta Svenska Kanotförbundet.
Fiske i Sverige
Sportfiskarna har tagit fram informationsbroschyr om fiske och allemansrätten på 19 språk.
För mer information kontakta Sportfiskarna.
Skogsmulles naturbok
Friluftsfrämjandet vill erbjuda ett inspirerande hjälpmedel som uppmuntrar dig och ditt barn att ta er ut på äventyr i naturen. Skogsmulles naturbok förväntas öka nyfikenheten och på ett lustfyllt sätt också öka kunskapen kring Allemansrätten hos barn i åldern 4-6 år, med Skogsmulle som vägvisare.
För mer information kontakta Friluftsfrämjandet.
Projekt som beviljades medel 2018
Allemansrättsskolan
Svenska Turistföreningen driver sajten Barnens Turistbyrå. På sidan finns barnens egen Allemansrättsskola där barn lär sig om allemansrätten, bland annat genom animerade filmer. På sidan finns också material för pedagoger.
För mer information kontakta Svenska Turistföreningen.
Spelet om allemansrätten
Friluftsfrämjandet har skapat ett nytt allemansrättsspel som kan användas på många sätt, både inom ungdomsverksamhet bland olika friluftsorganisationer och gentemot en bredare målgrupp. Spelet finns både digitalt på Friluftsfrämjandets webb och som ett fysiskt kortspel.
För mer information kontakta Friluftsfrämjandet.
Filmkampanj – fiske och allemansrätt
Fisket i sig ingår inte i allemansrätten men allemansrätten är viktig för fisket. Sportfiskarna har tagit fram sex nya filmer med kända fiskeprofiler om vad som är viktigt att tänka på när du är i naturen och fiskar.
För mer information kontakta Sportfiskarna.
Filmer om allemansrätten på arabiska, persiska, dari och svenska
Naturskyddsföreningen har tagit fram fyra filmer på arabiska, svenska, dari och persiska. I filmerna berättar barn, ungdomar och vuxna som varit med på Schysst aktiviteter runtom i Sverige om allemansrätten.
Vad är innebär häckningsperiod, Natura 2000-område och strandskydd? I den här övningen lär sig eleverna ord och begrepp med koppling till allemansrätten. Den kan göras både inomhus och utomhus - stillasittande eller som fysisk aktivitet med hjälp av ordkorten och leken "försten på hatten".
Mer material från Naturskyddsföreningen
För mer information kontakta Naturskyddsföreningen.
Folk:Hälsa! – budskapsplattform för cykling och allemansrätten
Cykelfrämjandet representerar alla Sveriges cyklister och vill göra cykling tillgängligt för fler. Cykelfrämjandet har arbetat fram en budskapsplattform och skapat kommunikationsmaterial med syfte att med cyklister och andra utövare kommunicera vikten av att förstå och följa allemansrätten för att uppnå ett mer hållbart friluftsliv.
För mer information kontakta Cykelfrämjandet.
Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden
Friluftsfrämjandet Helsingborg – Kullabygden har gjort en Skogsmulles stig på Kullabergs naturreservat, för att barn ska få lära sig mer om allemansrätten, upptäcka nya platser i området, öka förståelsen för reservatsregler och förstås komma ut på massor av lekfulla naturuppdrag.
Upplandsstiftelsen
Fyra filmer på fyra olika språk, lätt svenska, arabiska, dar/persiska och engelska (textat).
I filmerna får vi följa med guiderna Ali och Rashad och deras besökare Sara ut på vandringar i naturen. Sara, som inte är så van att vara ute i naturen, får lära sig några viktiga saker att tänka på när man är ute i naturen!