Forskargruppen vid Lunds universitet redovisar både förändringar från år till år och långsiktiga förändringar. Avsikten med undersökningen av populationerna är att tidigt upptäcka oroande tendenser. Övervakningen av de cirka 175 fågelarterna, som till stor del görs av flera hundra frivilliga, har pågått ända sedan 1975. Resultaten sammanställs i en rapport som utkommer varje vår.
Nedgången inom jordbruket fortsätter
För stora grupper av våra vanligare fåglar är utvecklingen negativ. Liksom tidigare år står det klart att det går sämst för fåglar i jordbruksmarker, något mindre dåligt för skogsfåglarna och jämförelsevis bäst för arter utanför dessa miljöer.
En undersökning som forskarna medverkat i tillsammans med holländska och franska forskare visar att uppvärmningen av klimatet redan påverkar de svenska fågelarternas antal och utbredning.
Situationen för några arter
- Tornseglaren är fortfarande vanlig, men minskar alarmerande snabbt och oförklarligt. Det gäller både norra och södra Sverige. Även hussvalan minskar. Båda arterna är mer eller mindre knutna till jordbrukslandskapet.
- Såväl dalripa som fjällripa minskar i antal.
- Orre, tjäder och järpe – alla tre arter har ökat signifikant.
- Tofsvipan har ökat starkt i norra delen av landet, där arten fortfarande är relativt fåtalig, men har minskat inom det huvudsakliga utbredningsområdet i Götaland och Svealand.
- Ejdern har minskat kraftigt under senare år, och möjligen finns det nu cirka 20 procent färre ejdrar än vad som fanns 1975. Särskilt kraftig har minskningen varit de senaste åren. Orsakerna är troligen många och komplexa. Förmodligen finns det en koppling till övergödningen av haven.
Följer upp miljökvalitetsmål
Naturvårdsverket finansierar fågeltaxeringen, och resultaten används bland annat för att följa upp sex av de sexton miljökvalitetsmålen: Ett rikt odlingslandskap, Levande skogar, Storslagen fjällmiljö, Levande sjöar och vattendrag, Myllrande våtmarker och Ett rikt växt- och djurliv.
Under det senaste året har fågeltaxeringen börjat inventera nattaktiva fåglar. Det finns nu uppgifter om åtminstone fem ugglearter.
Kontakt: Åke Lindström