
Dagvatten som rinner på och sköljer av hårda ytor såsom asfalt, plattor, sten och hårt packat grus, kan utgöra en spridningsväg för de föroreningar och skräp som förekommer på dessa ytor. Rätt hanterat så kan vattnet nyttjas som en positiv resurs i samhället, istället för att orenat släppas ut och förorena sjöar, vattendrag, växt-och djurliv.
Påverkan från orenat dagvatten kan nå långt från utsläppskällan. För att det inte ska ske så behöver vi förebygga att dagvattnet förorenas och sträva efter att så lite regn som möjligt behöver renas och avledas. Därefter behöver vi planera för en långsiktigt hållbar hantering av det dagvatten som uppkommer i samhället. Förorenat dagvatten från hårdgjorda ytor måste enligt lag renas innan utsläpp till den naturliga vattenmiljön sker. Samtidigt som att ansträngningar görs på många håll idag så finns ett stort behov av ytterligare åtgärder och en ökad förståelse och kunskap på dagvattenområdet.
Påverkan från orenat dagvatten kan nå långt från utsläppskällan. För att det inte ska ske så behöver vi förebygga att dagvattnet förorenas och sträva efter att så lite regn som möjligt behöver renas och avledas. Därefter behöver vi planera för en långsiktigt hållbar hantering av det dagvatten som uppkommer i samhället. Förorenat dagvatten från hårdgjorda ytor måste enligt lag renas innan utsläpp till den naturliga vattenmiljön sker. Samtidigt som att ansträngningar görs på många håll idag så finns ett stort behov av ytterligare åtgärder och en ökad förståelse och kunskap på dagvattenområdet.Påverkan från orenat dagvatten kan nå långt från utsläppskällan. För att det inte ska ske så behöver vi förebygga att dagvattnet förorenas och sträva efter att så lite regn som möjligt behöver renas och avledas. Därefter behöver vi planera för en långsiktigt hållbar hantering av det dagvatten som uppkommer i samhället. Förorenat dagvatten från hårdgjorda ytor måste enligt lag renas innan utsläpp till den naturliga vattenmiljön sker. Samtidigt som att ansträngningar görs på många håll idag så finns ett stort behov av ytterligare åtgärder och en ökad förståelse och kunskap på dagvattenområdet.
Påverkan från orenat dagvatten kan nå långt från utsläppskällan. Det kan till exempel handla om slitage från bildäck som sköljs av vägen. För att det inte ska ske så behöver vi förebygga att dagvattnet förorenas och sträva efter att så lite regn som möjligt behöver renas och avledas. En långsiktig planering behövs för att vi ska kunna hantera det dagvatten som uppkommer i samhället. Förorenat dagvatten från hårdgjorda ytor måste enligt lag renas innan utsläpp till den naturliga vattenmiljön sker. Samtidigt som att ansträngningar görs på många håll idag så finns ett stort behov av ytterligare åtgärder och en ökad förståelse och kunskap om dagvatten.
Föroreningar, vattenvolymer och ytkrävande dagvattenhantering
Beroende på markanvändningen där regnet faller och dagvattnet avrinner, så varierar dagvattnets kvalitet och kvantitet. Stora hårdgjorda arealer, där vattnet förhindras att infiltreras naturligt, ger upphov till stora volymer dagvatten som måste hanteras och avledas. Att inte hårdgöra större arealer mark än nödvändigt är därför viktigt ur ett dagvattenperspektiv. Förorenande markanvändning som till exempel vissa industriområden och handelsplatser med stora parkeringsytor ger ofta upphov till högre föroreningsinnehåll i dagvattnet lokalt. Att förebygga, fördröja och rena dagvattnet där föroreningarna uppkommer är en hållbar dagvattenhantering. Att hantera stora volymer dagvattnen i kommunala anläggningar kräver ofta stort utrymme. I tätorter där marken redan är planerad och bebyggd och där olika intressen med behov av markytor konkurrerar med varandra är det ofta svårt att hitta lämpliga ytor för stora dagvattenanläggningar. Det är därför viktigt att vi hjälps åt att minimera behovet av allmänna dagvattenanläggningar, genom att förebygga, fördröja och rena dagvattnet så tidigt som möjligt.
Nyttja dagvattnet som en värdefull resurs
Liksom allt vatten så kan ett tillräckligt rent dagvatten utgöra en värdefull resurs. Dagvatten av god kvalitet kan infiltreras och bidra till ett friskt grundvatten vilket i sin tur bidrar till ett tillskott av friskt vatten till sjöar och hav. Det kan bidra till livsmiljöer för växter och djur liksom med tilltalande inslag av vattenblänk i stadsmiljöer. Vi kan nyttja vattnet till bevattning av trädgårdar och stadsgrönska. En hållbar dagvattenhantering minskar även risken för översvämningar i samhället och för att föroreningar sprids till mark, sjöar och vattendrag.
Tillräckligt rent dagvatten – ett gemensamt ansvar
Dagvattenhanteringen berör hela samhället då ingen har rådighet över helheten. Aktörer såsom myndigheter, kommuner, fastighetsägare, privatpersoner och verksamhetsutövare påverkar och har ansvar för dagvattnets innehåll, flödens storlek och strömningsriktning.
Som privatperson kan var och en bidra genom att inte slänga skräp på marken, hälla ner vätskor eller släppa ner skräp i gatans rännstensbrunnar, tvätta bilen på en biltvätt där vattnet renas innan det släpps ut och att som rökare endast fimpa på anvisade platser.
Fastighetsägare och verksamhetsutövare har ansvar för att ta hand om det regn som faller inom fastigheten och för att dagvatten som förorenats av en verksamhetsutövare renas vid behov innan vidare avledande.
Kommunen har flera olika roller och ansvar i arbetet med dagvattenfrågor. Kommunen är ansvarig samhällsplanerare, tillsynsmyndighet, ansvarig för vatten och avlopp liksom markägare och verksamhetsutövare.
Olika myndigheter ansvarar för dagvattenfrågor utifrån sina olika myndighetsområden och lagstiftningar. Naturvårdsverket har ett tillsynsvägledande ansvar för dagvatten utifrån Miljöbalken.
Kontakt
Kontakta oss gärna för vägledning av dagvattenfrågor kopplade till Miljöbalken.
E-post: avloppsvagledningsfragor@naturvardsverket.se
Nina Lans, handläggare, telefon 010-698 17 75
Pontus Cronholm, (föräldraledig) handläggare, telefon 010-698 12 79