Idag uppskattas de totala utsläppen av PCB till luft i Sverige till drygt 9 kg. Järn- och stålindustrin inklusive pelletsproduktionen av järnmalmskoncentrat är den enskilt största källan av PCB till luft i Sverige.
PCB har hälsoskadliga effekter på människor och miljö
Polyklorerade bifenyler, PCB, är ett samlingsnamn för en grupp svårnedbrytbara organiska ämnen som innehåller olika mycket klor. PCB är miljögifter och har hälsoskadliga effekter på djur och människor och enligt Stockholmskonventionen ska det elimineras.
PCB har tillverkats industriellt i världen sedan mitten av 1900-talet och använts främst som isolering i transformatorer och elektriska utrustningar, smörjmedel, hydraulolja samt som fogmassa och färg. PCB bildas även oavsiktligt vid vissa termiska processer inom industrin och vid förbränning. Nivån av PCB-halter i utsläpp beror på klorinnehållet i bränslet som används.
Stora utsläpp från järn- och stålindustri
Industrin är den största källan till PCB-utsläpp till luft i Sverige och svarade för 94 procent av de totala utsläppen år 2019. Största delen av utsläppen härstammar från järn- och stålproduktion inklusive pelletsproduktion, som stod för drygt 80 procent av sektorns utsläpp. Mineralindustrin, framför allt cementindustrin, och förbränning i gruvindustrin svarade för nästan 10 respektive 7 procent av sektorns utsläpp år 2019.
Sedan 1990 har PCB-utsläppen från järn- och stålindustrin ökat med 18 procent. Främst på grund av att pelletsproduktionen nästan har fördubblats sedan 1990. Utsläppen från förbränning i massa- och pappersindustrin samt mineralindustrin (cement-, kalk- och gipstillverkning) har minskat med cirka 90 respektive 60 procent sedan 1990. Minskningen har troligen skett på grund av tillämpning av bästa tillgängliga teknik inom sektorn. Mellan 2008 och 2009 minskade utsläppen kraftigt då produktionen minskade på grund av finanskrisen.
Även el- och fjärrvärmeproduktion orsakar utsläpp av PCB
El- och fjärrvärmeproduktion är en liten källa till utsläpp av PCB till luft i Sverige. Sektorn stod för knappt 5 procent år 2019. Jämfört med 1990 har utsläppen ökat kraftigt med nästan 800 procent grund av en ökad förbränning av fasta biobränslen inom sektorn.
Övriga små källor till PCB-utsläpp till luft i Sverige är inrikes transporter, förbränning av farligt avfall, egen uppvärmning av bostäder och lokaler samt arbetsmaskiner.
Sveriges officiella statistik
Denna statistik tillhör Sveriges officiella statistik.
