Elutrustning och batterier
Statistiken bygger på de administrativa uppgifter som levereras elektroniskt via webbformulär till Naturvårdsverkets register som sedan sammanställs. Naturvårdsverket ser löpande över de inrapporterade uppgifterna och kan vid behov – även i efterhand – göra eventuella justeringar i den publicerade statistiken. Naturvårdsverket återkopplar direkt till producenterna vid behov av verifiering eller komplettering.
Bilar
Uppgifter kopplat till producentansvaret om bilar inkommer till Naturvårdsverket via den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Uppgifterna från aktörerna är till viss del sammanställda av branschorganisationen. Naturvårdsverket bearbetar uppgifterna vidare för att kunna rapportera till EU. Naturvårdsverket återkopplar till branschorganisationen vid behov av verifiering eller komplettering. Det återstår dock en del förbättringsarbete, till exempel gällande möjligheten att följa upp och verifiera inlämnade uppgifter.
Däck
Uppgifter om däck kopplat till producentansvaret får Naturvårdsverket från däckbranschens organisation/er för producentansvar för däck. Naturvårdsverket återkopplar till dessa organisationer vid behov av verifiering eller komplettering.
Förpackningar och returpapper
Merparten av producenterna är anslutna till ett så kallat materialbolag. Materialbolag innebär ett bolag där flera producenter gått samman för att uppfylla sitt producentansvar genom att inrätta och driva insamlingssystem för förpackningsavfall.
Producenter rapporterar in uppgifter till materialbolagen, uppgifter som sedan samlas in via enkäter av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) på uppdrag av Naturvårdsverket. Producenter som uppfyller sitt producentansvar utan att vara ansluta till ett materialbolag rapporterar in motsvarande uppgifter direkt till Naturvårdsverket. SMED sammanställer alla inkomna uppgifter. Uppgifterna verifieras inte vidare av SMED, men rimligheten och logiska samband kontrolleras.
Förbättringar och framtidsplaner
Inom alla producentansvarsgrupper finns ett problem med så kallade ”friåkare” – producenter som sätter produkter på marknaden men inte tar ansvar för dem, genom att exempelvis inte delta i insamlingen av avfallet som uppkommer och att inte rapportera till Naturvårdsverket. Dessa är ofta inte heller ansluta till ett materialbolag eller branschorganisation. Ett annat problem, främst för förpackningar, är att distansförsäljning inte alltid omfattas av producentansvaret. Båda dessa saker gör den exakta mängden produkter som sätts på marknaden okänd och statistiken blir inte helt rättvisande.
År 2020 lanserade Naturvårdsverket ett nytt generellt IT-stöd för rapportering och registrering inom producentansvaret. Först ut var en modul för elutrustning och batterier och från 2021 ska IT-stödet också inkludera en modul för förpackningar och returpapper där alla förpackningsproducenter ska registrera sig. Detta kommer underlätta tillsyn och därmed bör, på sikt, problemen nämnda ovan att minska. Målet är att även andra producentansvar ska kunna inkluderas framöver. Ett samlat IT-stöd för producentansvar förenklar såväl tillsynen och möjliggör smidiga uttag av uppgifter som behövs för att ta fram statistik och rapportera till EU eller följa upp nationella mål. Det blir också enklare att verifiera uppgifter genom att till exempel jämföra mellan år.
Idag mäts materialåtervinning av förpackningar som de mängder som tillförs en effektiv återvinnings- eller materialåtervinningsprocess. Med denna mätpunkt bortser man från de förluster som ofta uppstår senare i processen/värdekedjan. Europeiska kommissionen har tagit fram en ny metod för hur materialåtervinning ska mätas, vilken börja gälla från 2020. Metoden innebär att materialåtervinningen mäts senare i kedjan och därmed mer korrekt speglar vad som faktiskt blir nya material. Med denna förändring kommer dock flera av materialåtervinningsmålen bli svårare att nå.