
Handlingskraften behöver öka omedelbart i EU för att det ska vara möjligt att nå målen för 2030 och 2050. Även om miljölagstiftningen inom EU har levererat en renare och bättre miljö genom att se till att utsläpp av föroreningar till vatten och luft minskat, så räcker inte åtgärderna. Inom de närmaste 10 åren behöver EU ha tagit itu med den alarmerande snabba förlusten av biologisk mångfald, klimatförändringarnas ökande effekter och överutnyttjandet av naturresurser och vända trenderna.
Hoppet sätts till den ökande medvetenheten hos allmänheten, tekniska innovationer, växande gemensamma initiativ och intensifierade insatser av EU. Ett exempel är den europeiska Gröna Given som EU:s nya kommission lanserar i början av 2020.
Europeiska miljöbyrån kommer fram till att EU behöver trappa upp och snabba på beslut som främjar ett hållbart samhälle, bla främja innovationer och ställa om finanssektorn till hållbara investeringar. Samtidigt behöver EU också hålla koll på de risker en omställning innebär och se till att det blir en socialt rättvis övergång för de som särskilt drabbas av tex nedlagda industrier.
Rapportens viktigaste slutsatser
- Länderna i EU behöver implementera befintlig lagstiftning fullständigt, vilket skulle ta Europa bra mycket närmare miljömålen till 2030.
- Fler långsiktiga politiska mål behövs för fler system än energi och transporter tex livsmedel, kemikalier och markanvändning.
- EU har ett betydande diplomatiskt och ekonomiskt inflytande, något som kan användas för att främja ambitiösa avtal inom områden som biologisk mångfald och resursanvändning.
- Främja innovation i hela samhället och ta bort hinder för spridning av innovationer.
- Omfattningen av investeringar behöver ökas och ändra inriktningen för finansmarknaden.
- Risker orsakade av omställningen behöver hanteras och omställningen behöver bli socialt rättvis.
- Nya kunskap krävs inom flera olika områden, baserade på olika discipliner och sätt att ta fram kunskap, för att lyckas med omställningen.
Rapportering vart femte år
Europeiska Miljöbyrån gör en bedömning av Europas miljötillstånd vart femte år och sammanfattar den i rapporten "Europas miljö – tillstånd och utblick" (State of the Environment Report – SOER). Rapporten riktar sig främst till beslutsfattare i europeiska länder och inom EU, men informationen bidrar även till att informera invånare i Europa om miljötillståndet och vad som behöver göras för att situationen ska kunna förbättras.
Rapporten innehåller, förutom en samordnad bedömning av Europas miljö, bedömningar på global, regional och nationell nivå samt även jämförelser mellan länder.
Ta del av rapporten
En sammanfattning finns på varje lands språk, sammanlagt 26 språk.