Ytterligare bidrag till sanering av Svärtträskgruvan i Västerbotten
Naturvårdsverket beslutar i dag att ge bidrag på ytterligare 33,4 miljoner kronor till efterbehandling av Svärtträskgruvan i Västerbotten. Projektet har sedan tidigare fått 70 miljoner kronor i saneringsbidrag, men Länsstyrelsen i Västerbotten har ansökt på nytt då saneringen blev mer omfattande än beräknat. Det nya bidraget fördelas mellan åren 2017-2020 och ska gå till täckning och efterkontroll.
Bidrag för sanering av mark ska i första hand gå till historiskt förorenade områden där ingen ansvarig kan bekosta åtgärden. I det här fallet finns det ansvariga gruvbolag som borde ha stått för saneringen, men som inte har råd att bekosta åtgärderna. Naturvårdsverket anser dock att de miljörisker som gruvan utgör är så allvarliga att de måste åtgärdas och beslutar därför att bevilja bidrag.
─ Det är bekymmersamt att bidraget ska behöva gå till sanering av moderna gruvor. Anslaget för efterbehandling är hårt belastat – det finns över 8000 allvarligt förorenade områden i Sverige, säger Erika Nygren, chef på Kemikalieenheten på Naturvårdsverket.
Miljöproblemen vid Svärtträsk orsakas främst av att utbrutet berg lämnats kvar öppet för väder och vind och kan ge upphov till höga metallutsläpp i sjöar och vattendrag. Naturvårdsverket har sedan tidigare beviljat bidrag för vattenrenade åtgärder för att förhindra akuta metallutsläpp i området. Vid tillståndsprövning av nya gruvor driver Naturvårdsverket frågan om att ekonomiska säkerheter ska vara betryggande så att medel finns för att bekosta efterbehandling av gruvområden vid en konkurs.
Läs mer:
Fakta om Svärtträskgruvan
Scanmining AB fick tillstånd år 2002 för gruvverksamhet vid både Svärtträsk och Blaiken i Västerbotten. Brytning av zink, bly och guldmalm påbörjades några år senare. Gruvorna såldes senare vidare till nya ägare som gick i konkurs 2012. Saneringsprocessen i Svärtträskgruvan är nu i slutskedet, och för att förhindra att syre och vatten når gruvavfallet ska en slutgiltig täckning göras. Huvudman för åtgärden är Sveriges Geologiska Undersökning.