Över 8 miljoner ton jord- och schaktmassor blev avfall från allt typ av byggande under 2018. Går det att minska mängden avfall och klimatutsläpp på ett säkert sätt från anläggningsbyggande, det vill säga när vi bereder marken och grunden till byggnader, vägar, broar, tunnlar och dammar? Den frågan har 16 experter jobbat med i en innovationstävling under 2019 och 2020.
Den 9 september offentliggjordes den vinnande lösningen, som är en digital kedja av information över data och materialflöden som kommer in och ut från ett anläggningsbygge. Tävlingsjuryn bedömer att lösningen är transparent, genomförbar inom relativt kort tid samt kommer till nytta för alla berörda aktörer.
– Anläggningsbyggande är en fråga med flera mål- och intressekonflikter. Men ett brett deltagande, som i den här tävlingen, accelererar en ny samverkan som behövs för att övervinna dessa konflikter. Nya lösningar och innovationer behövs i miljöarbetet för att Sverige fortare ska nå miljömålen, förklarar Björn Johansson, handläggare på Naturvårdsverket.
Tävlingen har främst drivits framåt av det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. Naturvårdsverket har bidragit i juryarbetet och hållit ihop en myndighetsgrupp med Trafikverket, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten, SGI och Svenska Institutet.
Tävlingen har utgått från en modell för innovationstävlingar som Naturvårdsverket testade för första gången i Sverige. Denna tävling har vidareutvecklat modellen genom att använda fyra tävlande lag istället för två. Dessutom har de tävlande lagen själva fått identifiera de hinder som de ser är mest angelägna och lösningsorienterade för att uppnå tävlingens mål med säkra cirkulära materialflöden som också bidrar till minskade utsläpp.
Läs mer
Kontakt
Björn Johansson, handläggare på Naturvårdsverket, 010-698 12 20,
bjorn.johansson@naturvardsverket.se