Juryns motivering löd:
En mycket bra presentation av en lösning som kan lösa utmaningen med att gå ifrån mikroplaster. För lekplatser är det ett spännande material både visuellt men också taktilt. Vi ser fram emot att följa en vidareutveckling för att ta lösningen med ett naturmaterial till nästa nivå. Därför utser juryn Corkeen Play Original från Nordic Surface till vinnare.
Det vinnande bidraget från Nordic Surface består av kork där företaget tar tillvara på det som blir över från annan typ av korkproduktion och på så sätt minskar spill och svinn i korkproduktionen.
– Vinsten är ett kvitto på att vi tänkte rätt när vi valde att utveckla produkter för hållbara lekplatser säger Erik Wallén-Widell, VD på Nordic Surface.
Ett samarbete mellan IVL och Naturvårdsverket
Innovationstävlingen har arrangerats av IVL med finansiering från Naturvårdsverket och är en del i arbetet med en nationell samordning för en hållbar plastanvändning. Själva finalen hölls på ett webbinarium där de tre finalister som tidigare utsetts av en granskningsgrupp deltog och presenterade sina idéer för en jury.
Finalisterna – Nordic Surface, Capillary Concrete och Turfs – fick svara på frågor om sina lösningar; ett korkbaserat material, en gummigranulatfri lösning som nyttjar kapillärkraft till bevattning underifrån och en modulär systemlösning som fångar upp mikroplaster genom smarta dräneringssystem.
Varför behövs det en innovationstävling för alternativ till konstgräs?
Det är mycket fokus på konstgräs på idrottsytor men vi ser att användningen av konstgräs nu även ökar på skol- och förskolegårdar. Detta är ganska stora ytor som upptar delar av stadsbilden. Det handlar inte enbart om att minska en onödig plastanvändning och minska utsläpp av mikroplast, utan även att se till biologisk mångfald och ekosystemtjänster i den hållbara staden. Genom att anordna en innovationstävling har vi möjligheten att lyfta en utmaning och samtidigt låta deltagarna i tävlingen komma med förslag på lösning.
Läs mer
Kontakt
För ytterligare information, kontakta:
Axel Nekham, projektledare, Miljömålsenheten, Axel.Nekham@Naturvardsverket.se 010-698 16 69
Julia Taylor, handläggare mikroplaster, Miljögiftsenheten,
Julia.Taylor@Naturvardsverket.se, 010-698 10 90