Ved som eldas på fel sätt ger höga utsläpp av luftföroreningar till luft. När brasor tänds kan utsläppen minskas genom att brasan tänds på rätt sätt. Det bästa sättet är att tända i toppen med en liten, luftig brasa. Den glödbädd som så bildas tänder sedan effektivt eld på större vedträn. Andra sätt att minska utsläppen är att använda bra bränsle och att ha lagom lufttillförsel. En brasa som brinner bra ger mindre utsläpp av hälsofarliga luftföroreningar.
Dålig luftkvalitet i flera av våra kommuner
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Svenska Miljöinstitutet (IVL) har undersökt hur vedeldning påverkar omgivningsluften i Sveriges alla kommuner. Resultatet visade att i flera kommuner så påverkas luften negativt av utsläpp från vedpannor. De senaste åren har antalet braskaminer, kakelugnar och liknande ökat. Samtidigt så minskar antalet vedpannor som primär uppvärmning.
Elda rätt – läs Tänd i toppen
Naturvårdsverket har erbjudit Sveriges samtliga kommuner att sprida broschyren ”Tänd i toppen” till fastighetsägare och intresserade. I broschyren finns information om att tända brasor på ett sätt som ger mindre luftföroreningar. Broschyren finns både som papper och i digitalt format. En del kommuner har valt att distribuera broschyren via e-post till berörda fastighetsägare. Förutom broschyr så finns även en film på Naturvårdsverkets hemsida som visar hur en brasa kan tändas i toppen.
Mer information
Kontakt
Gunilla Söderström, handläggare Luftenheten, 010-698 16 76, gunilla.soderstrom@naturvardsverket.se