Djur och växter som sprids med människans hjälp och förstör befintlig flora och fauna kallas invasiva främmande arter. De rubbar ekobalansen genom att konkurrera ut enskilda arter, sprida smitta eller parasiter. Hittills har arterna kunnat sprida sig då regler och nödvändiga rekommendationer har saknats.
– Invasiva främmande arter är ett kostsamt problem för naturen och samhället. I och med att det nu finns en EU-förordning och snart svenska regler som ska leva upp till EU-förordningen, kan olika myndigheter snart agera, förklarar Melanie Josefsson, handläggare på Naturvårdsverket.
Stopp för vanligt husdjur
EU-förordningen listar 37 invasiva främmande arter där ett antal sprids mellan länder genom handel som till exempel vattenhyacint eller rödörad vattensköldpadda, ett vanligt husdjur i Sverige. Reglerna föreslås hålla fokus på att förebygga och minimera spridningsrisker. Växt- och djurhandlare ska upphöra sin försäljning av dessa arter inom ett år, förutsatt att köpare håller arten i sluten förvaring, förhindrar den att föröka sig eller släpper ut den. Landets länsstyrelser föreslås ansvara för tillsyn över privata och kommersiella ägare.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten föreslår att de båda myndigheterna ska ansvara för tillståndsbedömningar av införselundantag för till exempel forskning. Vidare föreslås att Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten ska ta fram handlingsplaner, hanteringsplaner och åtgärdsföreskrifter med ytterligare bekämpningsåtgärder för de olika arterna.
Förslag till regler och åtgärder för invasiva främmande arter (pdf)
Kontakt
Melanie Josefsson, 076-1151691, melanie.josefsson@naturvardsverket.se
Johan Näslund, 076-1151576, johan.naslund@naturvardsverket.se