Sverige har genom Anna Engleryd innehaft ordförandeposten i FNs Luftvårdskonvention i två år. Konventionens högsta beslutande organ omvalde vid sitt partsmöte den 15-16 december Anna Engleryd för ytterligare två år.
Under de senaste åren har konventionen främst koncentrerat sitt arbete på ratificering och implementering av sina protokoll. Naturvårdsverket har också stärkt samarbetet med andra internationella organisationer som har luftföroreningar på agendan så som Världshälsoorganisationen (WHO), Arktiska Rådet och Luft- och klimatkoalitionen (CCAC). Att minska utsläppen av luftföroreningar är viktigt för att klara flera av de globala hållbarhetsmålen, och ökat samarbete mellan internationella organisationer är en förutsättning för att det ska ske på ett effektivt sätt, säger Anna Engleryd.
- Samtidigt arbetar konventionen för nya krav på utsläppsminskningar för att minska de negativa effekterna på hälsa och ekosystem. Även inom EU tas viktiga steg mot renare luft. Europaparlamentet har nyligen godkänt ny EU-lagstiftning, det så kallade takdirektivet, som träder i kraft 31 december 2016. Direktivet innebär bindande åtaganden för EU-länder när det gäller att minska utsläpp att svaveldioxid, kväveoxider, flyktiga organiska ämnen, ammoniak och små partiklar. Lagstiftningen innefattar utsläppstak som ska vara uppfyllda år 2020 respektive 2030.
Ett av de övergripande målen med takdirektivet är att minska dödligheten orsakad av luftföroreningar. Varje år beräknas 400 000 personer i EU dö i förtid av dålig luft. Med de nya utsläppstaken ska denna siffra nästintill halveras till år 2030.
- Luftföroreningar dödar idag tio gånger fler Européer än trafikolyckor. Till de negativa hälsoeffekterna skall läggas påverkan på ekosystem, jordbruksgrödor, byggnader och stora årliga kostnader för samhället, säger Anna Engleryd.
Anna Engleryd arbetar på Naturvårdsverket, har lång erfarenhet av miljö- och energifrågor och har de senaste 14 åren varit med och förhandlat fram ny luftvårdslagstiftning inom FN och EU för Sveriges räkning.