I media har på senare tid framförts uppgifter om att Naturvårdsverket avser att förbjuda friåkning på snöskoter, det vill säga körning utanför markerade leder. Grunden till de här uppgifterna är en redovisning vi gjorde till regeringen om hur Sverige ska uppnå miljökvalitetsmålet Storslagen Fjällmiljö. Där finns etappmål som handlar om terrängkörning både på snö och på barmark. Redovisningen har gett upphov till oro hos många snöskoteråkare i landet. Nu vill vi förtydliga vad vi tycker i frågan och vad vi lämnade för förslag till regeringen.
Grundlig översyn i egen utredning
Vi föreslår att en statlig utredning tillsätts för att utreda terrängkörningen i stort. Syfte är att skapa förutsättningar för en mer hållbar terrängkörning med mindre påverkan på människor, djur, miljö och egendom. En sådan utredning bör förutsättningslöst undersöka bland annat:
- behovet av förändringar i terrängkörningslagstiftningen
- behovet av skärpt straffskala för otillåten terrängkörning och användning av otillåtna trimdelar
- behovet av förändringar i annan lagstiftning
- behovet av mer effektiv tillsyn samt
- ekonomiska och andra förutsättningar för att etablera och underhålla framtidens ledsystem för snöskoteråkning.
I detta arbete bör man också titta på lagstiftning i framförallt Norge och Finland för att se hur man där har löst problem med terrängkörning.
Kommunikationssatsning
Alla som kör i terrängen ska vara medvetna om lagar och regler kring terrängkörning i naturen. Så ser det inte ut idag. Informationen från alla parter som bedriver informationsarbete kring terrängkörning behöver också vara enhetlig. För att nå dessa två mål behövs en satsning på kommunikation.
Kartläggning av samtliga leder i fjällen
För att kunna prioritera insatser t.ex. omdragningar, flytt eller restaurering av leder behövs ett underlag. Syftet på lång sikt är bland annat att minska störningar mellan olika grupper i fjällvärlden
Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget, lämnades till Regeringen i Juni 2014. Regeringen har efter detta valt att skicka ut förslagen på remiss. Remisstiden har nu gått ut och frågan bereds vidare inom regeringskansliet
Mer information
Kontaktpersoner
Nils Hallberg, Miljörättsjurist vid Naturvårdsverket
010-6981668
nils.hallberg@naturvardsverket.se
Per-Olov Wikberg, Sakkunnig fjällfrågor vid Naturvårdsverket
010-6981053
per-olov.wikberg@naturvardsverket.se