Att mat av god kvalitet slängs är ett hett ämne och stora insatser görs för att minska matsvinnet. Samtidigt kritiseras parter inom livsmedelskedjor i EU för att använda olämpliga affärsmetoder som kan leda till att mat slängs. Detta har lett till en intensiv diskussion på EU-nivå om att livsmedelshandeln använder olämpliga affärsmetoder, så kallade "Unfair Trading Practices". Metoder som diskuteras handlar till exempel om att priser pressas, att avtal bryts utan vidare kompensation, att odlarna får ta en otillbörligt stor del av den ekonomiska risken vid förändringar på marknaden och att handeln med jordbruksprodukter saknar öppenhet.
För att få en uppfattning om det förekommer affärsmetoder som leder till ökat matsvinn i Sverige har en studie genomförts på uppdrag av Naturvårdsverket. Svenska odlare, odlarorganisationer och representanter för inköpsorganisationer har intervjuats för att ta reda på om olämpliga affärsmetoder förekommer som orsakar matsvinn i handeln med svenskproducerade frukter och grönsaker.
– Enligt studien finns inga omfattande eller regelmässiga problem med olämpliga affärsmetoder som leder till matsvinn inom handeln med svenskproducerade frukter och grönsaker. Men det finns exempel i intervjumaterialet där odlare anser att affären inte har gått rätt till. Vi hoppas att studien ska ligga till grund för vidare diskussioner när affärer görs upp, säger Anita Lundström, Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket har beställt rapporten som en del i regeringsuppdraget om minskat matsvinn som myndigheten har tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket. Den har genomförts av Louise Ungerth, Ungerth & Co. Författaren svarar ensam för innehåll och slutsatser.