Varför behövs en vägledning om 2 kapitlet i miljöbalken?
- För några år sedan frågade vi de som tillämpar miljöbalkens bestämmelser i sitt arbete vilka problem de såg med miljöbalken. Många av de som svarade tyckte att reglerna i 2 kapitlet med de allmänna hänsynsreglerna är otydliga och svåra att använda.
Mycket i tillsyn och prövning handlar om bedömningar i varje enskilt fall utifrån hänsynsreglerna. 2 kapitlet behöver därför få genomslag i prövningar och tillsynsärenden på det sätt som förarbetena till miljöbalken slår fast. Om vi använder 2 kapitlet rätt får vi tydligare praxis, ökad förutsägbarhet för verksamhetsutövarna, mer transparens och troligtvis minskad miljö- och hälsopåverkan. En förhoppning är också att det ska bli tydligare i domar och beslut hur man gjort bedömningarna enligt 2 kapitlet, berättar Monika..
Hur har vägledningen tagits fram?
- Flera av Naturvårdsverkets jurister och handläggare har deltagit i arbetet. Under början av arbetet hade vi också referensgruppsmöten med deltagare från länsstyrelser och kommuner. Under hösten 2019 var vägledningen ute på en extern remiss. Därefter har remissynpunkterna gåtts igenom och remissversionen har omarbetats till ett antal webbsidor.
Vad innehåller vägledningen?
- I första hand är det ett samlat kunskapsunderlag vi tagit fram. Vi redogör för uttalanden i förarbeten, hur bestämmelserna förhåller sig till annan lagstiftning, samt tillämpning i beslut och domar. Det finns dessutom vägledning om bestämmelserna i 2 kapitlet i andra vägledningar från Naturvårdsverket och andra myndigheter som vi hänvisar till. Genom detta samlade kunskapsunderlag hoppas vi kunna bidra till att bestämmelserna i 2 kapitlet tillämpas som det samlade system som det är avsett att vara, säger Monika.
Hur har ni valt ut de avgöranden som finns med i vägledningen?
- En genomgång av praxis som vi gjorde för ett par år sedan visade att Mark- och miljööverdomstolen i sina domskäl bara hänvisade till 2 kapitlet i ett fåtal fall.
Vi har valt att redogöra för de avgöranden som innehåller tydliga resonemang i domskälen kring hänsynsreglerna.
Kommer vägledningen att kompletteras?
- Ja, vi kommer att komplettera med nya relevanta avgöranden i beslut och domar. Vi avser också att komplettera med texter om tillämpningen inom områden som inte fått så stort utrymme i denna första version av vägledningen. Det kan till exempel handla om frågor som även ligger inom andra myndigheters vägledningsansvar, avslutar Monika Magnusson.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt, 27 oktober 2020