Framförhållning ger bättre förutsättningar för bidrag för avhjälpande av föroreningsskada
I dag finns ett väl inarbetat arbetssätt när det gäller arbetet med efterbehandling finansierad av staten via Naturvårdsverkets 1:4-anslag. I systemet hanteras stora summor, vilket motiverade oss att utvärdera om det finns anledning att ompröva vårt sätt att arbeta för att göra det mer effektivt. Ett resultat av utvärderingen är ett arbetssätt där länsstyrelser och huvudmän skickar in sina ansökningar löpande. Det möjliggör en löpande granskning av åtgärdsansökningar.
Naturvårdsverket tog 2018 initiativ till ett utvecklingsarbete av arbetet med anslag 1:4. Som utgångspunkt genomfördes en oberoende utvärdering av hur arbetet kunde förbättras. Därefter följde flera workshoppar tillsammans med representanter från länsstyrelserna för att identifiera och prioritera utvecklingsområden. Även vilken myndighet som hade det huvudsakliga drivansvaret för respektive utvecklingsområde fastställdes.
Under 2019 har Naturvårdsverket tagit fram en genomförandeplan med de utvecklingsområden där Naturvårdsverket har huvudsakliga drivansvaret.
En åtgärd är att göra Naturvårdsverkets bedömning av ansökningar mer enhetlig och effektivisera arbetet. Detta genom granskning av inkomna ansökningar löpande istället för vid ett prioriteringstillfälle. Den löpande granskningen ökar också möjligheten att huvudmän och länsstyrelser hinner inkomma med kompletteringar inför de tre prioriteringstillfällena så att ansökningarna om bidrag kan beviljas inom de år som bidraget söks. Målsättningen är fler kompletta ansökningar vid prioriteringstillfällena och en enhetligare bedömning av ansökningarna.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 2, 28 februari 2020.