Vad kommer att hända under passet?
- Vi ser tydligt att kapitel 6 om miljöbedömningar och hänsynsreglerna i kapitel 2 är viktiga verktyg i klimatanpassningsarbetet. I Naturvårdsverkets handlingsplan för klimatanpassning som vi publicerade nu i januari har vi bland annat lyft fram de delarna i miljöbalken. Under första delen av passet börjar vi med att gå igenom dem mer teoretiskt och under del två kommer vi att visa på praktiska exempel hur miljöbalken kan användas som verktyg. Bland annat kommer Anna Georgieva Lagell och Siv Hansson, som båda jobbar på Länsstyrelsen i Västra Götaland, att ge både prövnings- och tillsynsexempel från miljöfarliga verksamheter, berättar Timo.
Vad hoppas du att deltagarna får med sig?
- Att de får inspiration och kunskap hur de kan nyttja miljöbalken i klimatanpassningsarbetet. Och att det inte behöver vara så svårt. Jag vill att de får med sig att vi alla har viktiga roller i klimatanpassningsarbetet: tillsyns- och prövningsmyndigheter, verksamhetsutövare och centrala myndigheter, fortsätter Timo
Vad är viktigast nu?
- Jag tror att det handlar om att få upp ögonen för ett problem som känts lite diffust tidigare. Den sommar som vi hade gav ett tydligt smakprov på den utmaning vi har framför oss. Ju tidigare vi sätter igång med arbetet – ju mer får vi tillbaks sedan. Många av de verksamheter som myndigheterna nu beviljar tillstånd för kommer att ligga på platsen under lång tid och den plats som sett lämplig ut kanske inte är det inom en snar framtid. Och det handlar inte bara om lokalisering utan om fler av hänsynsreglerna.
- Länsstyrelsernas klimatanpassningsplaner och de klimat- och sårbarhetsanalyser som kommunerna nu ska ta fram blir också viktiga för att studera vilka anpassningsåtgärder som måste till och vilka områden som är särskilt sårbara. De blir viktiga underlag för framtida beslut, berättar Timo.
Vad ser du mest fram emot?
- Jag har inte varit med på Miljöbalksdagarna tidigare så det ska bli en spännande upplevelse. Sen är det ju jubileum för miljöbalken i år, vilket känns extra roligt. Och såklart att få prata med kommuner, länsstyrelser och verksamhetsutövare om hur miljöbalken kan användas som klimatanpassningsverktyg och ta del av deras erfarenheter. Klimatanpassningsfrågan är så ny och ingen är egentligen proffs på frågan. Vi behöver besvara de här frågeställningarna tillsammans, avslutar Timo Persson.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 2, 4 mars 2019
