Tillsynsnytt har träffat Selma Musabasic från Stockholms miljöförvaltning och Sara Helmersson från Norrtälje kommun för att höra mer om erfarenheterna av arbetet, vilken nytta det har haft samt vad som händer framöver.
Vilken nytta bedömer ni att nyckeltalen haft?
Den största nyttan är att nyckeltalen har bidragit till att kommunerna blivit mer enhetliga. Till exempel så har skillnaderna mellan kommunernas taxor minskat, vilket särskilt uppskattas av verksamhetsutövarna.
– De kommuner som har haft svårt att få igenom sin taxa har nu fått stöd tack vare våra indikatorer, säger Sara.
Enligt nyckeltalen har medeltaxan för miljöbalkstillsyn ökat över tid.

I vilken omfattning kommuner använder nyckeltalen som ett underlag för sin tillsynplanering varierar. Användandet och analysen av nyckeltalen måste göras med försiktighet. Jämförelser måste göras mellan kommuner med motsvarande förutsättningar och storlek.
– Det är självklart skillnad mellan att vara 2 eller 62 inspektörer! Så det är viktigt att tolka nyckeltalen på rätt sätt, påpekar Selma.
Däremot finns det goda möjligheten att med hjälp av nyckeltalen för en kommun att följa sin egen utveckling över tid.
Hur svårt är det för kommunerna att ta fram nyckeltalen?
Generellt är det svårare för små kommuner att avsätta tid för arbetet med nyckeltalen.
Har det då någon betydelse vilket ärendehanteringssystemen kommunen använder?
– Det är egentligen inte en systemfråga, utan det handlar om hur man lägger in data i sina system, förklarar Sara. Det finns tydliga definitioner att följa.
Användningen av det webbaserade verktyget Miljöbarometern har gjort det enklare för kommunerna att rapportera.
Vissa nyckeltal har varit svåra att ta fram uppgifter till. Det gäller till exempel självfinansieringsgraden där det ofta är lättare att få fram intäkter än kostnader för tillsynen. Det är dock ett viktigt nyckeltal eftersom det hänger ihop med taxan. Ett exempel på ett nyckeltal som testats men nu tagits bort är Antal avgöranden från överinstans där nämndens beslut fastställts.
– Skälen till att det togs bort var att det var svårt för kommunerna att ta praktiskt söka fram dessa uppgifter och att det var svårt att jämföra kommunerna emellan, säger Sara.
Hur ser det ut om man blickar framåt?
Miljösamverkan Stockholms län jobbar kontinuerligt med nya och ändrade nyckeltal. Bland annat ordnas en årlig workshop för att diskutera och utveckla arbetet med nyckeltal.
– Samtidigt är det viktigt att vi inte ändrar för mycket för då minskar jämförbarheten mellan åren, menar Sara.
Miljökontoren i Skåne län har infört samma nyckeltal. Det finns även stort intresse från andra miljösamverkansorganisationer, enskilda kommuner och län. Miljösamverkan Värmland använder ett urval av nyckeltalen men publicerar inte data publikt. Miljösamverkan Jönköping börjar i närtid att använda ett urval av nyckeltalen.
Mer information om Miljösamverkan Stockholms läns arbete med nyckeltal för tillsynen
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 10, 28 november 2018
