Vad är det för ny vägledning?
- Det är första gången som reningsverken ska rapportera efter det att de nya avloppsföreskrifterna 2016:6 respektive 2016:8 om miljörapportering blev klara. Vi har därför gjort en ganska omfattande revidering av den tidigare vägledningen, berättar Anna Maria Sundin.
Vad är det som är nytt?
- En nyhet är att kommuner som inte har egna reningsverk, men däremot har ledningsnät som är anslutna till tillståndspliktiga reningsverk i andra kommuner, måsta lämna in en egen miljörapport avseende ledningsnät. För att det ska bli tydligt vilka som berörs har vi valt att illustrera hur det ska fungera i en bilaga till vägledningen.
- Det har varit vår ambition att vägleda där det lättast blir fel eller där det varit otydligt vad som gäller. En annan sådan sak är användningen av avloppsslam där det ofta blivit fel i miljörapporteringarna. Även här finns nu en illustration som jag tror kommer att förenkla för den som ska rapportera.
När ska den nya vägledningen användas?
- En målsättning med vägledningen är att det ska vara lätt att göra rätt. Vägledningen har tagits fram som stöd för miljörapporteringen av 2017 års data som ska matas in i SMP senast 31 mars i år. Vi har gjort ändringar i SMP (Svenska Miljörapporteringsportalen) för att det ska bli lättare att se vilka uppgifter som ska fyllas i. Vi har även uppdaterat de excellmallar som kan användas som stöd vid inrapportering i SMP:s emissionsdel som finns på SMP:s hjälpsida.
Ett annat viktigt användningsområde för vägledningen är de delar som berör utsläpps- och kontrollkrav, där föreskrifterna är ett minikrav som regleras i avloppsdirektivet och som gäller utöver verksamhetens miljötillstånd. Vi arbetar med att förbättra rapporteringen till EU-kommissionen. Vägledningen ger stöd i arbetet att säkerställa att rätt prover tas. Om inte rätt prov tas nu – går det inte att reparera i efterskott varför det är viktigt att det blir rätt redan i början av året.
Vem vägleder ni?
- Vi har sett framför oss både verksamhetsutövarna och tillsynsmyndigheterna när vi gjort vägledningen. Det vill säga både de som arbetar på reningsverken, samt länsstyrelser och kommuner som har tillsyn.
Det har kommit flera vägledningar på området – är det slut i och med denna?
- Nej, vi har i alla fall ytterligare en på gång. Det handlar om avloppsföreskriften 2016:6. Redan nu finns vägledningen om maximal genomsnittlig veckobelastning, max gvb, från tätbebyggelse på vår webb, avslutar Anna Maria Sundin.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 1, 1 februari 2018