Vad är det ni gjort?
- Vi har sedan tidigare ett skånskt nätverk för att minska plasten i naturen. I detta projekt har vi tillsammans med nätverket dels tagit fram en strategi för att minska mängden plast i naturen och dels har vi jobbat med coaching för ett antal kommuner i att avfallsförebygga plast. Här har vi samarbetet med Hållbar utveckling i Skåne som är en förening och en konsult som heter Maria Larsson. Arbetet utgår från en metod från Avfall Sverige som heter Översta steget.
- I strategin fokuserar vi på åtgärder inom fyra områden: nedskräpning, återvinning, dagvatten, effektivare inköp och smartare användning. Det är viktigt att inte bara titta på var plasten till slut hamnar utan tänka till redan när man köper in och använder plastprodukter.
- På vår webbsida kan man läsa mer om strategin och vårt nätverk. Vi har också ett nyhetsbrev som man kan prenumerera på, berättar Johanna.
Resultat av strategin?
- Länsstyrelsens projekt är avslutat men webbsidan och strategin lever kvar. Vi hoppas vi kan sammanföra de som redan jobbar med plastfrågan och inspirera fler att sätta igång. Vi håller också på att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålen där plastfrågan kommer att beaktas, säger Johanna.
Hur kan kommunerna använda detta?
- Det som vi vill, är att folk går in på webbsidan. Under varje fokusområde finns förslag på åtgärder som kommuner kan börja jobba med. Här finns länkar till andra projekt och allt annat vi ser kan vara användbart. Tanken är att man kan gå in på webben och få stöd, berättar Johanna.
Vad har ni lärt er?
- Vi har lärt oss enormt mycket. Vi har lärt oss att plast berör så många områden. Allt från inköp till människors beteende vid nedskräpning. Ju mer man jobbar med det, desto tydligare blir det hur stort det är. Men man får börja någonstans.
- Vår strategi har handlat om plast som hamnar i naturen. För att åtgärda detta, måste du jobba längs hela värdekedjan, redan vid designval, redan med inköpen. En annan sak som vi sett är att många står inför samma utmaningar- då är det onödigt att alla börjar om på nytt. Istället för att alla ska behöva uppfinna hjulet om och om igen kan man titta på vad som redan görs och kopiera det.
Något som överraskade er i arbetet?
- Att det finns så mycket engagemang för frågan, ännu mer än vi trodde, det är roligt. Det är så många som vill ta sig an detta, avslutar Johanna.
Länk till Tänk om plast
Detta är en artikel i Miljömålsnytt 23 september 2020