Naturvårdsverket har fattat beslut om det hittills största investeringsstödet inom Klimatklivet. Gasum AB har beviljats 158 miljoner kronor för att bygga ny biogasproduktion i Götene. Biogasen ska produceras av gödsel och industriellt avfall och användas för att ersätta diesel i tunga fordon.
- Det här är ett viktigt kliv för att både minska utsläppen i transportsektorn och kunna använda avfall och gödsel på ett resurseffektivt sätt, säger Nanna Wikholm, projektledare på Klimatklivsenheten.
Klimatklivet har totalt beviljat 40 åtgårder för ny och utbyggd biogasproduktion sedan 2015. De beräknas tillsammans ge 730 GWh ny biogas vilket innebär att Sveriges produktion kan öka med 35 procent. Största delen av biogasen ska användas som fordonsbränsle. Det innebär ökade möjligheter att ställa om till fossilfria tunga transporter. För att möjliggöra den omställningen ger Klimatklivet också bidrag till tunga fordon på flytande och komprimerad biogas och till att bygga upp en infrastruktur av tankstationer.
Under 2020 kommer Klimatklivet att ha öppet för nya ansökningar under tre perioder. Den första är 10 februari – 10 mars.
För mer information:
Nanna Wikholm, projektledare Klimatklivsenheten, 010-698 14 02,